Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές βαδίζουν αργά προς μία συμφωνία, για τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται από την Αθήνα πριν από την εκταμίευση χρημάτων, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων στο Reuters.

Πρόκειται για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί το πρώτο μέρος από τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ- ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

«Είναι θέμα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους βουλευτές να ψηφίζουν για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάποιες από τις αλλαγές που της ζητήθηκαν σε ψηφισμένα νομοσχέδια.

«Κάποιες από τις δράσεις που απαιτούνται επιδεινώνουν τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πλήττουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια από τα ζητήματα που εκκρεμούν θα μπορούσε να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο. «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε ο ίδιος. Οι διαδοχικές ψηφοφορίες έχουν βάλει σε δοκιμασία την κυβέρνηση, σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας ότι κάποιες από τις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές αφορούν την αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ, το «πάγωμα» μισθών, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η πώληση «κόκκινων» δανείων με εγγύηση Δημοσίου.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι δανειστές εξετάζουν τα ζητήματα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Αλλη πηγή του Reuters από τους δανειστές ανέφερε ότι τα εκκρεμή ζητήματα δεν μπορούν να χαλάσουν τη συμφωνία.

Επιπλέον, πηγές κοντά στους δανειστές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους εκφράζουν αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα και ότι η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα θα αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων.