Ορισμένα από τα μέτρα-σοκ για τη φορολογία που είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες αναγκάστηκε να ανακαλέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά τo ξέσπασμα σφοδρών αντιδράσεων. Στο ΚΤΕ, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνάντησε για μια ακόμη φορά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανακοινώνοντας ηπιότερα μέτρα σύμφωνα με τα οποία:

    -Το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος παραμένει στα 12.000 ευρώ ετησίως.

    -Αφορολόγητη θα είναι επίσης η πρώτη κατοικία μέχρι 200 τ.μ.

    -Αναστέλλεται η εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

    -Η έκτακτη εισφορά θα είναι με συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% έως 50.000 ευρώ, 3% έως 100.000 ευρώ και 4% πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, η έκτακτη εισφορά θα είναι 1% για εισοδήματα από 12.000- 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα 20.000 ως 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα 50.000- 100.000 ευρώ και από τα εισοδήματα αυτά και πάνω θα είναι 4%,

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ θα καταβάλουν εισφορά 200 ευρώ, όσοι έχουν εισόδημα 50.000 ευρώ θα καταβάλουν 1.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν εισόδημα 150.000 ευρώ θα πληρώσουν στην Εφορία 6.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε ότι αφορά το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι θα μειωθεί στα 200.000 ευρώ από τα 400.000 ευρώ, σήμερα.

Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα παραμείνει στα 12.000 ευρώ, ενώ αναστέλλεται τουλάχιστον για φέτος η εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης.

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις ή τις προτάσεις που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες βουλευτές, πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Καρτάλη να μην είναι πεισμένος για την αποτελεσματικότητα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, διευρύνοντας τη διαφωνία του και για τις πωλήσεις πέραν της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ και των λιμένων.

 Αναποφάσιστος ως προς το αν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την δυσπιστία του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου. Από την μεριά του, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Οικονόμου εκτίμησε ως υπερβολική την αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% στην εστίαση.

Την διαγραφή της δαπάνης 700 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τη φορολόγηση των αδειών φωτοβολταϊκών και την περικοπή της διακρατικής βοήθειας (αφορά το υπουργείο Εξωτερικών) πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το ερώτημα «πως αποκρατικοποιούμε χωρίς μελέτη κερδών και οφέλους» διατύπωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, ενώ τόσο η Χρύσα Αράπογλου όσο και η Τόνια Αντωνίου έκαναν λόγο για δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα καθώς «συζητάμε για δεύτερο Μνημόνιο, ενώ δεν έχει συζητηθεί στην Βουλή ούτε το πρώτο».

Η κ. Αντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φορολογικό, όσο το ότι γίνονται αποκρατικοποιήσεις με λογική fast track και διατύπωσε προς τον κ. Παπακωνσταντίνου το ερώτημα «πως αποφασίζεις, π.χ. να πουλήσεις το 55% της ΛΑΡΚΟ, όταν δεν έχει γίνει συζήτηση ούτε με την διοίκηση ούτε με του εργαζόμενους» για να λάβει την απάντηση ότι «το αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο».

Η κ. Αντωνίου επανέλαβε ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για λογοδοσία και διαφάνεια, δεν έχει συζητηθεί ούτε το πρώτο Μνημόνιο, ούτε δανειακή σύμβαση και εκτίμησε ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας, τέλος, το ερώτημα «ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόπο, ο πωλητής ή ο αγοραστής;»

Αγώνας για να φτάσουν οι βουλευτές στο ΚΤΕ

Νωρίτερα, μετ' εμποδίων άρχισε στις 3.00 στη Βουλή η συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.

Αρκετοί βουλευτές, αναμεσά τους και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά, κατήγγειλαν πως δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το Κοινοβούλιο.

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και δεν θα σταματήσει να λειτουργεί, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του για τις μεταμοσχεύσεις που ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώθηκε πριν λίγο μέσα σε βαρύ κλίμα, με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών (δεν ξεπερνούσαν τους 30).

Η εμφανής πάντως απουσία βουλευτών και οι προπηλακισμοί που δέχθηκαν σήμερα από ορισμένους διαδηλωτές αρκετοί από αυτούς έξω από το κοινοβούλιο στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στη Βουλή προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.

«Περιποιεί τιμή ότι σήμερα η Ολομέλεια δουλεύει με πάθος. Κανένας τραμπούκος δεν θα απαγορεύσει στη Δημοκρατία να λειτουργήσει, κανένας τραμπούκος δεν είναι ικανός να διακόψει τη λειτουργία της», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Δεν λύνεται το θέμα με το να γινόμαστε συμπαθητικοί καταγγέλλοντας τον εαυτό μας. Έχουμε ευθύνες αλλά πρωτίστως έχουμε την ευθύνη να κρατηθεί όρθια η χώρα.

Νωρίτερα τόσο ο κ. Λοβέρδος, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, όσο και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη και Όλγα Ρενταρή -Τεντε δέχθηκαν τους προπηλακισμούς μιας μικρής μερίδας διαδηλωτών στην Βασιλίσσης Σοφίας κατά την είσοδο τους με αυτοκίνητα στο Κοινοβούλιο.