Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η αντιπαράθεση που ξέσπασε εξ αφορμής της διάταξης για τη δυνατότητα συμμετοχής πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες, αρκεί οι τελευταίες να εδρεύουν σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες. 

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε μία νίκη επί της κυβέρνησης, οδηγώντας ακόμη και το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή, να πάρει αποστάσεις και, ουσιαστικά, να προαναγγείλει την κυβερνητική στροφή, με το Μαξίμου να δρομολογεί πλέον την πλήρη απαγόρευση εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες που εδρεύουν εκτός Ελλάδος. 

Στη Συγγρού η ανακοίνωση της Όλγας Γεροβασίλη και, κυρίως, το «σημείωμα» που κυκλοφόρησε από το Μαξίμου και κατέληγε με τη φράση «θα γελάσει κάθε πικραμμένος», δεν πέρασαν προφανώς απαρατήρητα. Η Ν.Δ. προετοιμάζεται για μία σκληρή επίθεση από πλευρά του κ. Αλέξη Τσίπρα καθώς εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς προκειμένου να ανταπεξέλθει στο πλήγμα που προκάλεσε στην κυβέρνησή του η υπόθεση offshore. 

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τη στάση που θα κρατήσουν, εν αναμονή της τελικής διάταξης που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Ωστόσο, η γαλάζια κριτική είναι συγκεκριμένη και υπερβαίνει το τί θα προβλέπει η τροπολογία και τη συζήτηση ότι αυτή η πλήρης απαγόρευση ενδεχομένως συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών. 

Συγκεκριμένα, η επιδίωξη της Συγγρού θα είναι να αναδείξει συγκεκριμένους παραμέτρους: 

πρώτον, τη σκοπιμότητα ψήφισης αυτής της διάταξης, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι στόχος ήταν να καλυφθούν πολιτικά στελέχη της συγκυβέρνησης 

δεύτερον, τη σπουδή της κυβέρνησης, παρά το θόρυβο που είχε εν τω μεταξύ ξεσπάσει, να φέρει το ψηφισμένο σχέδιο νόμου προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Η Συγγρού ζητούσε να υπάρξει ακυρωτική πράξη πριν ο νόμος, και μαζί η διάταξη για τις offshore, δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποκτήσουν και τυπική ισχύ. Η κυβέρνηση δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα βάσει των όσων λέει η Συγγρού να «ξεπλένονται» με αναδρομικότητα μάλιστα τα όποια ενδεχόμενα αδικήματα πολιτικών προσώπων 

τρίτον, την ασυνέπεια της κυβέρνησης που προχωρά σε απόσυρση της διάταξης, αν και μέχρι σήμερα ισχυριζόταν ότι συνιστά βελτίωση σε σχέση με το σημερινό καθεστώς και, σε κάθε περίπτωση, δεν επιχειρεί να καλύψει σκάνδαλα 

τέταρτον, την καθυστερημένη πρωτοβουλία απόσυρσης και αφού λόγω της δημοσίευσης του νόμου έχει επέλθει συγκάλυψη και, 

πέμπτον , τη σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την υπόθεση των offshore, προκειμένου να μην συζητηθούν οι νέες υποχωρήσεις έναντι της τρόικα και τα όποια πρόσθετα μέτρα αναμένεται να έρθουν με τροπολογίες στη Βουλή. 

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι έτοιμος να απαντήσει στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Αλ. Τσίπρα, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, όπως και κατά το παρελθόν, τα κτυπήματα κάτω από τη μέση εκ μέρους του Πρωθυπουργού δεν θα λείψουν. Το μόνον που δεν είναι βέβαιο και θα παραμείνει έτσι μέχρι και την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή είναι η ένταση των τόνων κριτικής του κ. Τσίπρα και, κυρίως, εάν θα επιδιώξει να εμπλέξει προσωπικά τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.