Τα… παθήματα από τη διαπραγμάτευση φαίνεται πως έγιναν μαθήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς η εμπειρία από τις συναντήσεις με τους εταίρους για «κανένα λεπτό χαμένο» άρχισε να επηρεάζει για τα καλά τη λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος. 

Με την βεβαιότητα ότι οι …ουρές της διαπραγμάτευσης δεν θα απασχολήσουν για πολύ ακόμη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έριξε χθες το σύνθημα για επιτάχυνση των διαδικασιών ως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί τελικώς και το Συνέδριο (ο χρόνος δεν επαρκούσε για διεξαγωγή του στην …καρδιά του καλοκαιριού).

Για το λόγο αυτό, από σήμερα κιόλας ξεκινά καμπάνια με κεντρικό τίτλο, «Γυρίζουμε σελίδα» και βασικούς πυλώνες, τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισχυρή δημοκρατία. Καμπάνια που θα συνοδευτεί από τις εξορμήσεις στελεχών ανά τη χώρα, και η οποία ενδέχεται να κορυφωθεί με κεντρική πολιτική εκδήλωση και ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ενώ το επίσημο εναρκτήριο... λάκτισμα για το Συνέδριο ακούγεται πως θα δοθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος -δεν υπάρχει καιρός για διακοπές, λέμε!- οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Εκεί θα γίνει η πρώτη συζήτηση προετοιμασίας του Συνεδρίου, χωρίς τα βαθιά ρήγματα του παρελθόντος. 

Καθόλου τυχαία, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τάσεις «θα λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί», ενώ η άλλη φράση –κλειδί που χρησιμοποίησε, «κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της» θα επιδιωχθεί να γίνει πράξη μέσα την καμπάνια και τον 3μηνο σχεδόν, προσυνεδριακό διάλογο. 

Πρωτοβουλίες που ένα στόχο έχουν: την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος αλλά και των δημοσκοπήσεων. Γι’ αυτό και ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου είναι «πολύτιμος», κατά την ακριβή διατύπωση του Αλ. Τσίπρα. 

Καθώς όμως η αλλαγή σελίδας αφορά και την κυβέρνηση, πληροφορίες θέλουν το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάζει την Πέμπτη, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να… μοιράσει (νέες) αρμοδιότητες και κατευθυντήριες γραμμές. Στο βαθμό δε που το Υπ. Συμβούλιο συνεδριάσει αύριο όντως, τούτο υπονοεί ότι θα έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης.