current views are: 6

1 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση12:48

Σβίγκου: Έπεσαν οι μάσκες της ΝΔ με την αποχώρηση από τη Βουλή

Την πεποίθηση ότι με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βουλή ”έπεσαν οι μάσκες” εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξή της στο ”Κόκκινο” η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. 

Δημοσίευση 12:48’

Την πεποίθηση ότι με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βουλή ”έπεσαν οι μάσκες” εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξή της στο ”Κόκκινο” η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. 

Την πεποίθηση ότι με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βουλή ”έπεσαν οι μάσκες” εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξή της στο ”Κόκκινο” η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. 

Λίγη ώρα αφότου η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η ΝΔ
«δεν μπόρεσε να αντέξει ούτε την κοινοβουλευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί και να μείνει στη Βουλή, δεν μπόρεσε να αντέξει την ονομαστική ψηφοφορία, ακριβώς επειδή όλες οι αιτιάσεις που έχει επικαλεστεί τις προηγούμενες μέρες σχετικά με τη δήθεν διαφάνεια, ήταν απλώς ένα προκάλυμμα λαϊκισμού και υποκρισίας από εκείνους οι οποίοι εκπροσωπούν ό,τι πιο σάπιο και πιο διεφθαρμένο έχει να παρουσιάσει το πολιτικό σύστημα». Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι οι άνθρωποι που επέλεξαν αυτήν τη στάση στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι «οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι με μία σειρά ενεργειών όσο ήταν στην κυβέρνηση προσπάθησαν να φτιάξουν ένα σύστημα, όπου ο έλεγχος στα πολιτικά πρόσωπα για τέτοιες καταστάσεις ήταν πρακτικά αδύνατος» και σήμερα «κουνούν το δάχτυλο περί αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, περί ηθικής, περί διαφάνειας κ.λπ.».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση σήκωσαν το γάντι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Στη ΝΔ αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να μην μετάσχουν σε μία συζήτηση που, νομίζω, θα ήταν ωφέλιμη και για το Κοινοβούλιο και για την ελληνική κοινωνία να την παρακολουθήσει», ανέφερε η κ. Σβίγκου.
 
«Για προφανείς αντιπολιτευτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, η ΝΔ ανέβηκε στα κάγκελα για τη συγκεκριμένη αλλαγή στον νόμο, όπως τον φέραμε τις προηγούμενες μέρες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ επέλεξε σήμερα την αποχώρηση για να μην καταδειχθεί η γύμνια της κριτικής που άσκησε τις προηγούμενες ημέρες, συνεπικουρούμενη από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
 
Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο προηγούμενος νόμος- ο νόμους που ψηφίστηκε το 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- είχε διάταξη πρακτικά ανεφάρμοστη. «Αυτό το γνώριζαν καλά» υποστήριξε και συπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση έφερε μία νομικά άρτια διάταξη, σύμφωνα και με τους διεθνείς κανόνες και σύμφωνα με τις διεθνείς λίστες».

Τόνισε, δε, ότι «υπήρξε η οργανωμένη επίθεση από πλευράς συγκεκριμένων συμφερόντων», σε βάρος της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, όμως, επειδή δεν πρόκειται να πάρει μαθήματα ηθικής από εκείνους που κατέστρεψαν κάθε έννοια ηθικής, έδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να επεκτείνει την απαγόρευση συμμετοχής και σε εταιρείες με έδρα εκτός χώρας. Η κυβέρνηση έφερε σήμερα την διάταξη ακριβώς επειδή δεν έχει τίποτα να κρύψει, είπε η κ. Σβίγκου και υπογράμμισε: «Έχουν να κρύψουν εκείνοι, οι οποίοι ενδεχομένως ήθελαν να υπάρχει ο προηγούμενος νόμος που ήταν ανεφάρμοστος, ασαφής. Είδαμε και τα αποτελέσματα του προηγούμενου νόμου, ο οποίος δεν είχε, πρακτικά, οδηγήσει κάπου».
 
Ερωτηθείσα για την απόφαση που έλαβε η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το ζήτημα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν τόσο η ημερομηνία, όσο οι διαδικασίες μέχρι το συνέδριο, «το πώς, δηλαδή, η προσυνεδριακή διαδικασία δεν θα αποτελέσει απλά και μόνο μία εσωτερική διαδικασία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πώς θα είναι μία ανοιχτή διαδικασία που θα αποτελέσει σταθμό για την Αριστερά και θα κληθεί να απαντήσει σε στρατηγικά ερωτήματα που απασχολούν, τόσο την Ευρώπη, όσο και τη χώρα μας». «Είτε μιλούμε για την προσφυγική και οικονομική κρίση, είτε μιλούμε για το τι αριστερό αποτύπωμα οφείλει να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας» κατέληξε η κ. Σβίγκου.


σχετικα αρθρα