Την επόμενη ημέρα της ψήφισης της τροπολογίας που απαγορεύει σε βουλευτές και υπουργούς να συνδέονται και να διαθέτουν μετοχές σε εξωχώριες (off shore ) εταιρείες περιγράφουν στο newpost συνταγματολόγοι, τονίζοντας ότι πλέον επιβάλλεται καθολική απαγόρευση στους πολιτικούς να έχουν μετοχές και οποιαδήποτε σχέση με εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, αφήνοντας, ωστόσο, ''ανοιχτό'' παράθυρο για το αν αυτό είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Νωρίτερα, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βουλή η τροπολογία για τις off shore που κατέθεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πλέον απαγορεύει σε εκπροσώπους του κοινοβουλίου, υπουργούς, αλλά και πρώτου βαθμού συγγενείς τους να διαθέτουν μετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού.

Αν, σύμφωνα με το πόθεν έσχες τους, υπάρχουν, ήδη, κάποιοι βουλευτές που διαθέτουν, ήδη, μετοχές, όπως π.χ. συμβαίνει στις περιπτώσεις Σταθάκη, Τσακαλώτου και Μητσοτάκη, τότε θα πρέπει να ''απαλλαγούν'' από αυτές μέσα σε 60 ημέρες, αλλιώς η κατοχή τους θεωρείται ποινικό αδίκημα. 

Για παράδειγμα, μεταξύ των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει το 2012 ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζονται μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Blackrock, η Templeton Asian Growth, η BFG, η Pioneer κλπ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προχώρησε σε σημαντική πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων τη χρονιά που εξελέγη βουλευτής, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιό του και ειδικότερα στα αμοιβαία κεφάλαια διάσημων ξένων επενδυτικών οίκων, ενώ εμφανίζεται να έχει πουλήσει αμοιβαία κεφάλαια της BLACKROCK GLOBAL με τίμημα 54.811,84 ευρώ, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της SISE EURO CORPORATE εισπράττοντας 29.447,98 ευρώ αλλά και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της MORGAN STANLEY, εισπράττοντας 58.373, 4 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το 2013 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγόρασε 16 μετοχές της SAMSUNG ELECTRONICS έναντι 10.912 δολαρίων.

''Πρόκειται στην ουσία για καθολική απαγόρευση συναλλαγών των βουλευτών με εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό και όχι μόνο με αυτές που απολαμβάνουν ιδιαίτερα φορολογικά προνόμια'' τονίζει στο newpost ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος. 

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, πλέον όλοι οι βουλευτές που διαθέτουν μετοχές στο εξωτερικό, σε οποιαδήποτε χώρα, θα πρέπει να τις πουλήσουν και αυτό περιλαμβάνει και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως δε φανερώνει ο καθηγητής είναι πιθανό ''αυτή η ρύθμιση να μην είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του βασικού μετόχου, που είχε περάσει από την ελληνική βουλή, αλλά όχι από το ευρωπαϊκό δικαστήριο''. 

Ως έναν ''ιδιαίτερο περιορισμό δικαιώματος'' χαρακτηρίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρέας Δημητρόπουλος στο newpost την ψήφιση της σημερινής τροπολογίας και αναφέρει ότι τίθεται πλέον ζήτημα το πως θα αιτιολογηθεί από το Σύνταγμα. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο ευθέως από το Σύνταγμα και θα πρέπει τώρα, προκειμένου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ να στηριχθεί σε μια αιτιολογία, η οποία μπορεί να απορρέει από λόγους διαφάνειας ή ευθύνης υπουργών''. 

Το σίγουρο, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρόπουλος, είναι ότι πλέον οι βουλευτές χάνουν οποιοδήποτε δικαίωμα κατοχής μετοχών από εταιρείες του εξωτερικού και όχι μόνο των λεγόμενων ''οff shore''.