Την εκτίμηση πως έχει κλείσει το 99% των εκκρεμοτήτων για την εκταμίευση της δόσης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η αναφορά του κ. Σταθάκη, ότι παραμένουν ανοιχτά "δημιονομικά ζητήματα το 2017", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις των δανειστών και τις διαφωνίες στο συγκεκριμένο θέμα. 

«Υπάρχουν ορισμένα επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε φθάσει λίγο - πολύ σε συμφωνία» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, χωρίς περαιτέρω σημαντικές καθυστερήσεις και απέδωσε τις πρόσφατες ολιγωρίες στον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος.

«Υπάρχουν τρία σημεία που απομένουν, υπάρχει κάποιο θέμα από την πλευρά μας για δημοσιονομικά ζητήματα, το 2017. Θεωρώ, όμως, ότι θα υπάρξει λύση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ορισμένα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα, είναι ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα έως το 2018 - είναι εμπροσθοβαρές, αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη αξιολόγηση είναι τόσο σημαντική και για τις δύο πλευρές. Επομένως, νομίζω ότι οι μικρές λεπτομέρειες θα εξεταστούν αργότερα».

«Υπάρχει ένα πλαίσιο… ένας οδικός χάρτης στον οποίο συμφωνήσαμε. Μέρος της ιστορίας είναι προφανώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – ένα καλύτερο πλαίσιο για συμφωνία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για το δημόσιο χρέος και ένας οδικός χάρτης για το πώς η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Επομένως είμαστε σε σημείο καμπής, τα περισσότερα στοιχεία είναι εκεί, και αυτό θα ενθαρρύνει τους επενδυτές σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, με  τις συμφωνίες στο θέμα του χρέους θα ανοίξει το έδαφος για και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές», είπε για το θέμα του χρέους ο κ. Σταθάκης.