Δεν έχει διαβιβασθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης γραπτό αίτημα για ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι «επομένως, οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον υπουργό, είναι άστοχες, και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή διαρροές στον Τύπο σχετικά με δηλώσεις της προέδρου του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου δικάζονται μέλη της Χρυσής Αυγής, Μ. Λεπενιώτη, αναφέρει ότι «η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αποτελεί κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής - και αυτό ισχύει κατ' εξοχήν για δίκες με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, όπως αυτή που διεξάγεται με κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής Αυγής».

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικά ζήτημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, πράγμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή πολυπληθών δικών και οι προσπάθειες ανταπόκρισης στην ανάγκη αυτή είναι συνεχείς και έχουν ξεκινήσει έγκαιρα».

Ήδη μάλιστα, «από τις 05/10/2015 ολοκληρώθηκαν τα έργα που αφορούσαν την ασφάλεια της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ώστε πλέον αυτή είναι δυνατό, σε έκτακτες περιστάσεις, να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό» αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ετοιμασία ακόμη μιας αίθουσας στο χώρο του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, η οποία ήδη δημοπρατείται. Είναι, τέλος, γνωστή η πρόσφατη προσπάθεια του υπουργείου για εξεύρεση αιθουσών σε κτίσμα στο Φάληρο, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς, όμως το υπουργείο ήδη έχει προσανατολιστεί σε άλλα κτίρια».

Ακόμη, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρότι βαρύνεται με τη γενική ευθύνη για την παροχή των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ορίσει τον συγκεκριμένο τόπο διεξαγωγής μιας δίκης, όταν δηλαδή, υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και μόνο εφόσον υποβληθεί σε αυτόν σχετικό αίτημα διά του διευθύνοντος το οικείο δικαστήριο (ά. 18 παρ. 3 ν. 1756/1988)».