Από το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιούσαν εδώ και καιρό πως προετοίμαζαν την επικοινωνιακή τους αντεπίθεση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Κανένας όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πως την καλύτερη δυνατή πάσα θα την έπαιρναν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, από μόνη της η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την συζήτηση της τροπολογίας που θα αντικαταστήσει το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου ξεγύμνωσε τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν πως αποδείχτηκε στο πανελλήνιο πως "Οι άναρθρες κραυγές των προηγούμενων ημερών, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα".

Πάντως, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην παραπάνω τροποποίηση, γνώριζε πολύ καλά πως η νέα ρύθμιση θα χτύπαγε τον αρχηγό της ΝΔ στο σημείο που πονούσε. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν πως η όλη υπόθεση, ήταν για τους ίδιους μια κίνηση πολύ χαμηλού ρίσκου, αφού δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Αντίθετα, με την αποχώρηση της και μόνο, η ΝΔ άφησε ολόκληρο το γήπεδο στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Πάντως, από το Μαξίμου δεν κρύβουν πως ενοχλήθηκαν από την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού. Οι αναφορές του Σταύρου Θεοδωράκη σε δήθεν συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου που βρίσκονται στην κυβέρνηση, θεωρήθηκε χτύπημα κάτω από τη μέση. Από τη στιγμή μάλιστα που κλήθηκε να ονοματίσει ποιους εννοούσε και δεν το έκανε, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα έπρεπε τουλάχιστον να ανακαλέσει, κάτι που δεν έκανε.
Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σχολίαζαν μετά πως ο Στ.Θεοδωράκης έχει εξελιχθεί σε "ορτινάτσα" του Κ.Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας πως ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε πρόβα για αντιπρόεδρος της ΝΔ.