Την εμπεδωμένη πεποίθηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα είχε βρεθεί στο καναβάτσο εξαιτίας των χειρισμών της σχετικά με τις offshore εταιρείες πολιτικών διαδέχτηκε χθες ένα εμφανές μούδιασμα. 

Παρά το γεγονός ότι άπαντες συμφωνούν με την επιλογή «να μην συρθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο γήπεδο που επέλεξε ο κ. Τσίπρας» και να μην νομιμοποιήσει μία εμφανώς αντισυνταγματική και αντι-ενωσιακή διάταξη, ο χειρισμός που επελέγη αλλά και το ότι, τελικά, τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή έμειναν, σε επίπεδο εικόνας, αναπάντητα από τη Συγγρού προκάλεσε προβληματισμό. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που εκτίμησαν ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να δώσει έστω ένα μέρος της κοινοβουλευτικής μάχης και όχι να αποχωρήσει από την έναρξη της διαδικασίας ενώ, λιγότεροι είναι η αλήθεια, εκτιμούσαν ότι το κόμμα έπρεπε να μείνει μέχρι τέλους. 

Όπως πληροφορείται το Newpost, η απόφαση ελήφθη μέσω μίας ανοικτής γραμμής που είχε στηθεί μεταξύ του επιτελείου Μητσοτάκη και των κομματικών στελεχών που βρίσκονταν στη Βουλή και θεωρήθηκε η κατάλληλη επιλογή καθώς

•    πρώτον, επέτρεπε να μην νομιμοποιηθεί η αναδίπλωση του Πρωθυπουργού και να «χρεωθεί» εξ ολοκλήρου εκείνος τους χειρισμούς των τελευταίων 24ώρων
•    δεύτερον έφερνε τη Ν.Δ. έξω από το δίλημμα που έθετε η κυβέρνηση, δηλαδή είτε να υπερψηφίσει, χάριν της διαφάνειας, μία εμφανώς αντισυνταγματική διάταξη, είτε να αρνηθεί ψήφο κατηγορούμενη από την κυβέρνηση για συγκάλυψη συμφερόντων
•    τρίτον, ακύρωνε το σχεδιασμό του κ. Τσίπρα να στρέψει το σύνολο της συζήτησης στην πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από θέση απολογούμενου να βρεθεί σε θέση κατηγόρου. 

Ήδη, η Ν.Δ. μετρά τα κέρδη και τις όποιες ζημίες από το χθεσινό χειρισμό ενώ η προσπάθειά της εφεξής επικεντρώνεται στην ανάδειξη τόσο των «προ διόρθωσης» επιλογών της κυβέρνησης και, φυσικά, στην αποδόμηση της νέας διάταξης ως εξόχως αντισυνταγματικής.

Για παράδειγμα, η «νομοτεχνική βελτίωση» Παρασκευόπουλου ότι δεν θα έχει ισχύ η διάταξη του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία μεταξύ δύο νόμων εφαρμόζεται ο ευνοϊκότερος αντιμετωπίζεται από τη Ν.Δ. ως «ομολογία ενοχής» για τη δυνατότητα που έδινε το προηγούμενο καθεστώς σε πολιτικά στελέχη που κατείχαν offshore να «καθαρίσουν».

Ως προς την αντισυνταγματικότητα της διάταξης, πέραν των παραδειγμάτων που θα χρησιμοποιηθούν, η Ν.Δ. θα επικαλεστεί την παραδοχή του ίδιου του κ. Τσίπρα, χθες από τη Βουλή, ότι τις νέες διατάξεις χαρακτηρίζει η υπερβολή.