Ανάπτυξη και Επενδύσεις, Κοινωνική Πολιτική, Πάταξη Διαφθοράς, Θεσμικές Παρεμβάσεις: αυτοί θα είναι τέσσερις πυλώνες της ομιλίας του πρωθυπουργού στην πρώτη μ.Α. (μετά Αξιολόγηση) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μια ομιλία, στην οποίαν οι συνεργάτες του προσέδιδαν απολογιστικό- προγραμματικό χαρακτήρα. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται, έτσι, η αναφορά που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα λίγο μετά τις τρεις το απόγευμα στα αποτελέσματα και τα «μυστικά» του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης. Από εκεί και πέρα, θα δώσει το σήμα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων μέσα στο καλοκαίρι. Αναπτυξιακός νόμος -για αυτόν θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δύο ώρες αργότερα- η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κερδών, η προώθηση αλλαγών στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας κ.α. θα είναι μερικά από τα νομοσχέδια που θα κατονομάσει ο πρωθυπουργός, δεσμεύοντας έτσι δημοσίως τους υπουργούς. 

Επιπροσθέτως, στα θέματα διαπλοκής κ.ο.κ., δύσκολα θα αποφύγει τον... πειρασμό να σχολιάσει την άτακτη (αλλά εύλογη, όπως παρατηρούσαν συνεργάτες του) άτακτη υποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή. Αυτό όμως που έχει γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση είναι ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς πρέπει να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι αρμόδιες αρχές. Ενώ με ακόμη μεγαλύτερο -πολιτικό- ενδιαφέρον αναμένεται όμως η τυχόν αναφορά του Αλ. Τσίπρα στον εκλογικό νόμο (θέμα που συνδέεται πάντως με τη συνταγματική αναθεώρηση). 

Στο σκέλος των επενδύσεων και της εν γένει εξωστρέφειας έχει πολλά να επιδείξει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα: η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και αύριο, του Γάλλου πρωθυπουργού Μάνουελ Βαλς στην Αθήνα, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο στις αρχές Ιουλίου, η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι υπογραφές για τον αγωγό TAP. 

Εν κατακλείδι, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει κρίσιμο το τρίμηνο που ακολουθεί. Για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος από το φθινόπωρο, αρχής γενομένης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ενώ πολιτικοί παράγοντες που γνωρίζουν τις μύχιες σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για στρατηγική σε βάθος 5ετίας, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ακροθιγώς αναφερθεί στη σημασία που έχει το έτος 2021, χρονιά που συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση. Με μια «λεπτομέρεια»: Για να είναι τότε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να κερδίσει και τις εκλογές που μεσολαβούν...