Διευκρινίσεις για την τροπολογία για το ΕΚΑΣ, που κατατέθηκε στη Βουλή με τα προπαιτούμενα που εκκρεμούν, έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η κυβέρνηση κατόρθωσε να μην ισχύσει η μείωση του ΕΚΑΣ για τους δικαιούχους από 1ης Ιανουαρίου, αλλά από την 1η Ιουνίου, ωστόσο δεν έδωσε σαφή απάντηση για το τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν στο τέλος Μαΐου τη σύνταξη Ιουνίου και καλούνται να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο: Το ΕΚΑΣ που είχε προβλεφθεί για να αντιμετωπίσει την φτώχεια των ηλικιωμένων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με αλλά μέτρα… πρώτο μέτρο γενικής στόχευσης είναι πράγματι η εθνική σύνταξη, που είναι αποτελεσματικότερο μέτρο, γιατί τους εξασφαλίζει όλους. Όπως σημείωσε, «η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν είναι μέτρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε το καλοκαίρι και με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού».

«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν δεδομένη, ψηφισμένη από τον Ιούλιο, και προαναγγελθείσα από το e-mail Χαρδούβελη» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας. 

Όσον αφορά την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως είναι αποτελεσματικότερη του ΕΚΑΣ, το οποίο αποκάλεσε «προνοιακή παροχή», που δινόταν ετήσια και μετά από έλεγχο εισοδημάτων.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξη πριν την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους – αλλά τώρα συμπλήρωσαν τα 65 - και με βάση τη νέα νομοθεσία κανείς συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει το ΕΚΑΣ πριν τα 65, υποστήριξε ότι πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα γιατί η νέα πρόβλεψη αφορά αποκλειστικά και μόνο εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και πάλι διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι δεν έχει μπροστά του το κείμενο της νομοθεσίας.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά τα οποία θα πρέπει να επιλύσει η Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.