Από το 2010, όταν δηλαδή η χώρα μπήκε στο μνημόνιο, στο ΠΑΣΟΚ απώλεσαν την προνομιακή σχέση που είχαν με συνδικαλιστές, εργατοπατέρες και την πλειοψηφία των εργαζόμενων σε κρίσιμες ΔΕΚΟ για την εκλογική επιρροή και πολλές φορές τη λειτουργία του κράτους.

Με τα μέτρα που επιβλήθηκαν και στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν καταστεί ανεπιθύμητα σχεδόν σε όλες τις ΔΕΚΟ . Μπορεί στα επιμελητήρια η παράταξη του ΠΑΣΟΚ να κατέγραφε και να καταγράφει νίκες.

Στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ εργαζόμενοι και συνδικαλιστές γύρισαν την πάλι τη στο ΠΑΣΟΚ. Μυρίστηκαν νωρίς την αλλαγή του κλίματος και από το 2011 ήδη άρχισαν τις επαφές με το ΣΥΡΙΖΑ που τους άνοιξε τις πόρτες διάπλατα.

Σε όλα αυτά τα χρόνια στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούσαν να βρουν τρόπους επαναπροσέγγισης με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ . Φαίνεται πως η ευκαιρία που αναζητούσαν βρέθηκε τώρα, με τις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι είναι έτοιμοι να επανέλθουν εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ γιγαντώθηκε ,δηλαδή στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, η τακτική που ήδη ξεκίνησε να διαφαίνεται αναφέρει πως θα αντιμετωπίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αντιμετώπισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όταν εκείνος ,είχε ξεκινήσει να ιδιωτικοποιεί τα αστικά λεωφορεία. Ήδη η Φώφη Γεννηματά έκανε μια πρώτη επίσκεψη στο αστικές συγκοινωνίες.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν και άλλες ανάλογες επισκέψεις. Το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη έχουν διαβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί συνδικαλιστές οι οποίοι είχαν "δραπετεύσει" προς ΣΥΡΙΖΑ .