current views are: 8

2 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση14:33

Τσίπρας: Επιτυχία ο «κόφτης» χρέους – Συνταγματική αναθεώρηση και νέος εκλογικός νόμος

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την εισήγηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοσίευση 14:33’

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την εισήγηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να φέρει “κόφτη χρέους” έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που άρχισε με 2,5 ώρες καθυστέρηση στη Βουλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι “η ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο”. Προανήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ζήτησε σκληρή δουλειά από τους υπουργούς, λέγοντας ότι φέτος δεν θα κάνουν διακοπές. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν άμεσα η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος. 

Διαμήνυσε, παράλληλα, ότι “η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από τα έξι χρόνια συνεχούς λιτότητας και ότι τώρα δίνεται προοπιτική για ανάκαμψη, ηρεμία ώστε να βγούμε σε ένα ξέφωτο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης“. 

“Αν οι προηγούμενοι είχαν καταφέρει να φέρουν τέτοια ρύθμιση για το χρέος δεν θα μιλούσαν μόνο για success story” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι θα εκταμιευθούν 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4  δισ. ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία.  

Ακόμη εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης θα φέρει νέες θετικές εξελίξεις και συγκεκριμένα την άρση του waiver στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, την ένταξη των ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

«Χώρος και χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρχει όταν καταφέρουμε να μειώνουμε ουσιαστικά την ανεργία, όταν καταφέρουμε να έχουμε σταθερή ανάπτυξη, και να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αφού πρώτα είχε πετάξει καρφιά για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το πώς θα γιόρταζαν αν είχαν διεκδικήσει και επιτύχει, όπως είπε, μια τέτοια επιτυχία.

Για το χρέος και τις επικρίσεις ότι τα οφέλη θα έρθουν από το 2018 και μετά, ο κ. Τσίπρας είπε:

Διαπραγματευόμαστε και φέρνουμε κατακτήσεις, όχι για την άμεση επόμενη περίοδο, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες. Καταφέραμε να βάλουμε κόφτη χρέους που θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από το 2020 έως το 2060 και αυτό μπορεί να επιδράσει σημαντικά στη διαδικασία ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. 

Παράλληλα προανήγγειλε ότι το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό πεδίο στη χώρα, τονίζοντας ότι «τελειώνει η περίοδος αυθαιρεσίας». 

Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων με κοινωνικό πρόσημο σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος ανοίγουν μια «εποχή δίκαιης ανάπτυξης» και προοπτική που έχει ανάγκη η κοινωνία που «είναι κουρασμένη» και «ζητά ηρεμία, ασφάλεια και προοπτική».

Όπως επισήμανε «η ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο, γιατί δεν ωφελεί σε τίποτα την κοινωνία μια μεγέθυνση των δεικτών της οικονομίας αν αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα τους».

Αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο εξήγγειλε πρόσφατα στη Βουλή, σημειώνοντας ότι με τα χρήματα απ’ το πλεόνασμα «έχουμε τη δυνατότητα όχι να τα σπαταλήσουμε αλλά να στηρίξουμε τις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη, να δημιουργήσουμε δομές κοινωνικής προστασίας, προγράμματα για την απασχόληση».

Μάλιστα ανέφερε ότι όπως η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για συνεπείς πελάτες «ο κατάλογος τέτοιων παρεμβάσεων μπορεί να διευρυνθεί».

Νέος εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συσταθεί μια ειδική ομάδα εργασίας με σκοπό την κατάθεση προτάσεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και την πρόθεσή του να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και όχι το 2009, που όπως είπε «θα έχουμε εκλογές».

Εξάλλου αναφερόμενος σε μια σειρά από θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χαρακτήρισε αναγκαίες, σημείωσε πως η υλοποίησή τους προϋποθέτει ευρεία διαβούλευση και συναινέσεις 

Μήνυμα στους υπουργούς

Απευθυνόμενος στους υπουργούς ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να «σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν, αδιαφορώντας για τις επιθέσεις κάτω από τη ζώνη». 
Δεν μας αφορούν, είπε, οι κραυγές, η λάσπη και οι κορώνες λαϊκιστών.

«Έχουμε καθήκον να δουλέψουμε, να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την πρωτοφανή κρίση, δίνοντας όμως ένα όραμα», συνέχισε ενώ ως τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης ανέφερε την κοινωνική προστασία, την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων.

«Θέλουμε να διορθώσουμε παραλείψεις και στη δική μας δουλειά και να επιλυθούν ζητήματα συντονισμού που κληρονομήσαμε λόγω χρόνιων ανεπαρκειών αλλά έχει έρθει ο καιρός να επιλυθούν», είπε ακόμη.

Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες – Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις 

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε και ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου ενώ αναφέρθηκε και σε σειρά παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

«Κρατήσαμε απολύτως προστατευμένη την πρώτη κατοικία για την πλειοψηφία των δανειοληπτών» ενώ «το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν καμιά σχέση με τις Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης αναφέρθηκε και στη ρύθμιση για τις off shore κάνοντας λόγο για μια αναγκαία παρέμβαση για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, ενώ άφησε αιχμές για τη ΝΔ σημειώνοντας ότι «εξάντλησαν τη χρησιμότητα τους στο δια ταύτα και άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια κα τρέχουν να προλάβουν να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους».

Ακόμη αναφέρθηκε στην δωρεάν πρόσβαση περίπου 2 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών στη δημόσια υγεία ως «σημαντική τομή» αλλά και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που όπως είπε μειώνει την γραφειοκρατία και συγκροτεί τι πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, για την οποία είπε «εργαζόμαστε» και χαρακτήρισε αναγκαία τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

Επιπλέον προανήγγειλε αναπτυξιακά έργα μέσω ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας και την κατάθεση νομοσχεδίου για δημόσια έργα με ενιαίο σύστημα αδειοδότησης. 

 


σχετικα αρθρα