Υποβάθμιση και υπολειτουργία των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, την στιγμή που οι Έλληνες πολίτες πλήττονται από τη νέα βαρύτατη φορολόγηση, καταγγέλλει με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ Τσακαλώτο η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι η νέα Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια κυρίως λόγω υλικοτεχνικών ελλείψεων, όπως σημειώνει και τονίζει ότι «ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να απαξιώνει περαιτέρω το κύρος και την ισχύ τους».

Σε αυτό το πλαίσιο η Ντ. Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό Οικονομικών:

  • Για ποιους λόγους η ΥΕΔΔΕ παραμένει ουσιαστικά σε αδράνεια από το Νοέμβριο του 2015;
  • Τι προτίθεται να πράξει για να εξασφαλιστεί η ενεργοποίηση και η απρόσκοπτη λειτουργία της ΥΕΔΔΕ;

Αναλυτικά η ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη:

«Τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες πλήττονται από τη νέα βαρύτατη φορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Μετά την ουσιαστική διάλυση του ΣΔΟΕ, η νέα Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια. Κύρια αιτία είναι η έλλειψη κτηριακών, υλικοτεχνικών, καθώς και ηλεκτρονικών υποδομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πλήρη ενεργοποίησή του.

Ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να απαξιώνει περαιτέρω το κύρος και την ισχύ τους. Η ΥΕΔΔΕ παραμένει ουσιαστικά ανενεργή από το περασμένο φθινόπωρο. Περίπου 500 υπάλληλοι μετακινήθηκαν «στα χαρτιά» από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, με σκοπό να στελεχώσουν κυρίως τη νέα ΥΕΔΔΕ. Παρόλα αυτά, εδώ και μήνες, δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι μετακινήσεις υπαλλήλων, με αποτέλεσμα οι ανωτέρω να παραμένουν στις παλιές θέσεις τους άνευ αντικειμένου.  Σημειώνεται, ότι η ΥΕΔΔΕ καλείται να εκτελεί εισαγγελικές παραγγελίες και να διενεργεί προγραμματισμένους και προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση επιβάλλει νέους άδικους και ισοπεδωτικούς φόρους στην πλάτη των πολιτών, καθώς δεν κάνει τίποτα για να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιους λόγους η ΥΕΔΔΕ παραμένει ουσιαστικά σε αδράνεια από το Νοέμβριο του 2015;

Τι προτίθεται να πράξει για να εξασφαλιστεί η ενεργοποίηση και η απρόσκοπτη λειτουργία της ΥΕΔΔΕ;»