Στην ανάγκη βελτιωθεί η λειτουργία των υπουργείων, στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνεδριάζει στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων και κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών, χωρίς μείωση προσωπικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να μπούμε στην κανονικότητα της νομοθετικής διαδικασίας, χωρίς την κατάθεση τροπολογιών», ενώ τόνισε πως στα συρτάρια της κυβέρνησης υπάρχουν πολλά έτοιμα νομοσχέδια, για τα οποία θα γίνει ιεράρχηση, ανάλογα με την αναπτυξιακή τους διάσταση.

Ταυτόχρονα ανέλυσε την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό, τονίζοντας πως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, πως δεν υπάρχουν σημάδια πως δεν τηρείται η συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήραν το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καθώς και ο Νίκος Φιλης, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσιρώνης, η Θεανώ Φωτίου, η Ράνια Αντωνοπούλου, ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη που τοποθετήθηκαν για ζητήματα επί των αρμοδιοτήτων τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , από αρκετούς υπουργούς υπογραμμίστηκε η συμπεριφορά αρκετών υπηρεσιακών παραγόντων στα υπουργεία όταν είδαν πως η κυβέρνηση δεν θα πέσει. 

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ζήτησε σκληρή δουλειά από τους υπουργούς, λέγοντας ότι φέτος δεν θα κάνουν διακοπές. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν άμεσα η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος. 

Διαμήνυσε, παράλληλα, ότι «η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από τα έξι χρόνια συνεχούς λιτότητας και ότι τώρα δίνεται προοπτική για ανάκαμψη, ηρεμία ώστε να βγούμε σε ένα ξέφωτο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». 

«Αν οι προηγούμενοι είχαν καταφέρει να φέρουν τέτοια ρύθμιση για το χρέος δεν θα μιλούσαν μόνο για success story» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι θα εκταμιευθούν 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4  δισ. ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία.  

Ακόμη εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης θα φέρει νέες θετικές εξελίξεις και συγκεκριμένα την άρση του waiver στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, την ένταξη των ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης.