current views are: 4

2 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση19:24

Μητσοτάκης: Οικτρή αποτυχία της κυβέρνησης στο προσφυγικό

Για σημαντικές ευθύνες της κυβέρνησης στο προσφυγικό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης​ μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Δημοσίευση 19:24’

Για σημαντικές ευθύνες της κυβέρνησης στο προσφυγικό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης​ μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Για σημαντικές ευθύνες της κυβέρνησης στο προσφυγικό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι στην πραγματικότητα απέτυχαν «οικτρά» να αντιμετωπίσουν την κρίση, την οποία μάλιστα μεγέθυναν με τα λάθη τους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν πρέπει να βρίσκεται σε δόμους, πλατείες ή χωράφια, προσθέτοντας πως πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα φαινόμενα καταλήψεων σε δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές.

Τόνισε δε πως η ΝΔ εξαρχής προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

«Εμείς ως αντιπολίτευση εργαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση εξάλλου πως δεν φύλαξε επαρκώς τα σύνορα. Είπε πως την περίοδο 2012 – 2014 τα θαλάσσια σύνορα διαφυλάχτηκαν επαρκώς ενώ 50.000 παράτυποι μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Κατά τον κ. Μητσοτάκης οι πρόσφυγες «χρησιμοποιήθηκαν ως όμηροι μίας κοντόφθαλμης πολιτικής» της κυβέρνησης και τόνισε πως «δεν αντιλήφθηκε μετά την επίθεση στο Παρίσι πως η πολιτική ασφαλείας στην Ευρώπη έχει αλλάξει».

«Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο και οι διεθνείς συμφωνίες, η παρουσία του ΝΑΤΟ αλλά και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να γίνουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης», επεσήμανε. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να είναι έτοιμη σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας με την Άγκυρα ενώ επεσήμανε πως «θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο δόγμα φύλαξης των συνόρων – χερσαίων και θαλάσσιων».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών και ζήτησε όσοι εισέρχονται χωρίς άδεια στη χώρα να πηγαίνουν σε δομές και να μην περιφέρονται στους δρόμους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα πρέπει να διακοπούν τα φαινόμενα των καταλήψεων και ζήτησε να υπάρξει ένα σχέδιο για το πού 0θα φτιαχτούν οι δομές φιλοξενίας για να απορροφήσουν τους ανθρώπους επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωση σε μια περιοχή, να είναι σχετικά μικρές οι δομές ενώ ζήτησε και την ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να επεξεργάζονται πιο γρήγορα.


σχετικα αρθρα