Η ...πλάκα που έγινε χθες το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο με τον «πρίγκηπα» του Ν. Φίλη, ίσως και να έκρυβε έναν υπαινιγμό εκ μέρους του Α. Τσίπρα: ότι, ουδείς, στην κυβέρνηση της αριστεράς και των εταίρων της, ουδείς υπουργός θα πρέπει να αισθάνεται... πρίγκηπας. Σίγουρος για το αξίωμά του με άλλα λόγια. 

Γι' αυτό και αποφάσισε ο πρωθυπουργός να δώσει σε όλους μια τρίμηνη παράταση ζωής ενδεχομένως. Ως το φθινόπωρο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκτός αν θελήσει να προκαλέσει ένα θετικό σοκ και εμφανιστεί με νέους υπουργούς στη ΔΕΘ.... 

Τρίμηνη παράταση λοιπόν και όλοι θα κριθούν επί ίσοις όροις. Όλοι στην αφετηρία μιας νέας περιόδου, χωρίς μνημονιακές αξιολογήσεις και διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο διάστημα αυτό. Άρα, ευκαιρία για διακυβέρνηση χωρίς «τρικλοποδιές», διακυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας. 

Στο διάστημα αυτό, οι υπουργοί θα πρέπει να μάθουν να κυβερνάνε τα υπουργεία τους, να ξαναφτιάξουν τις ημι-διαλυμένες κρατικές δομές (για παράδειγμα οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές είναι υποστελεχωμένες, με 1-2 υπαλλήλους η καθεμία, όπως ακούστηκε να λέγεται στο υπουργικό συμβούλιο). Ώρα για πρωτοβουλίες, έτσι να επιλυθούν ζητήματα συντονισμού ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, όπως υπέδειξε ο Α. Τσίπρας, ώρα να σηκωθούν τα μανίκια (όπως είπε) -και όχι μόνο λόγω ζέστης. 

Τα... excel στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμα και περιμένουν τους υπουργούς να συμπληρωθούν. Και από εκεί και πέρα, μια τριπλέτα πρωθυπουργικών συμβούλων, με επικεφαλής τον Δ. Τζανακόπουλο, θα παρακολουθούν από πολύ στενά την εξέλιξη των σχεδόν 20 νομοσχεδίων. Αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αυτό για την κοινωνική οικονομία, το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε αλκοόλ και καπνό, η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων, το σύστημα αδειοδότησης των δημοσίων έργων, η βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της παιδείας. 

Το σχέδιο προϋποθέτει ασφαλώς μια άλλη κυβέρνηση από αυτή που γνωρίσαμε ως τώρα, αλλά και ο στόχος είναι «ιερός»: μιαν άλλη χώρα, πολύ καλύτερη. Με δίκαιη ανάπτυξη, με πιο δυνατή οικονομία, με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος. Η προσπάθεια σίγουρα αξίζει, υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός. Το θέμα είναι και ποιοι θα μπορέσουν να τον ακολουθήσουν.