Να ξεπεράσει την γκρίνια που υπήρξε σε μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και της οργανωμένης βάσης από τη διαχείριση του ζητήματος με τις offshore των πολιτικών αλλά και να ανακόψει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να σηματοδοτήσει αλλαγή σελίδας από την «μνημονιακή εποχή», θέτει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό θα το επιδιώξει με τον τρόπο που, εν πολλοίς, τον οδήγησε και στην ηγεσία της Ν.Δ. 

Το πρόγραμμα! 

Είτε με συγκροτημένο τρόπο, όπως η χθεσινή, προγραμματισμένη εδώ και εβδομάδες, παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο για το μεταναστευτικό, είτε, ενδεχομένως, και υπό μερική επικοινωνιακή πίεση όπως συνέβη με τις θέσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος, η Ν.Δ. ούτε λίγο ούτε πολύ ξετύλιξε χθες βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση. Μάλιστα, η δημοσιοποίηση των βασικών αξόνων για την αναθεώρηση από τον αρμόδιο συντονιστή Κ. Τασούλα πρόλαβε τις σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, εμφανίζοντας τη ΝΔ να θέτει την ατζέντα στη δημόσια συζήτηση. 

Αυτή, άλλωστε, θα είναι εφεξής και η βασική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, να θέτει δηλαδή ο ίδιος τους όρους της δημόσιας αντιπαράθεσης και, προφανώς, να μην επιτρέπει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναπτύξει την επικοινωνιακή του στρατηγική. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. αφήνει, τις περισσότερες φορές, αναπάντητα τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περι «νεοφιλελευθερισμού» της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης δεν είναι τυχαία η απόφαση αποχώρησης από τη Βουλή, την Τετάρτη, που σήκωσε αρκετή πολιτική και επικοινωνιακή σκόνη. Η γραμμή του κ. Μητσοτάκη εδράζεται στο δίπολο σοβαρότητα και αυστηρότητα. 

Η σοβαρότητα αφορά τόσο στη δική του προσωπική παρουσία όσο και στη συνολική συμπεριφορά – επίδοση του κομματικού μηχανισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα στελέχη που ανέλαβαν θέσει ευθύνης έχουν ήδη αξιολογηθεί με βαθμούς κάτω από τη βάση και δεν αποκλείεται, σύντομα, να υπάρξουν αλλαγές. 

Η αυστηρότητα αφορά στους τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση αλλά και στην υιοθέτηση καθαρών θέσεων, με γωνίες, για τα θέματα της επικαιρότητας. Επί παραδείγματι η χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Σάμο για το προσφυγικό δεν είχε χαρακτηριστικά έκθεσης ιδεών αλλά στοιχεία έντονης κριτικής προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι με την πολιτική της διόγκωσε το πρόβλημα εν αντιθέσει με την αυστηρή γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά. Παράλληλα, είχε και ως στόχο να απευθυνθεί και στο πιο παραδοσιακό, συντηρητικό ακροατήριο της κεντροδεξιάς, που ήδη υφίσταται το φλερτ σχηματισμών (Κρανιδιώτης, Μπαλτάκος) με σκληρή γραμμή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.