Τον γάλλο ομόλογό του υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των δύο χωρών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες και βρεθηκαμε πολλές φορές στην κοινη ευρωπαϊκη διαδρομή υπερασπιζουμενοι δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και όραμα για μια Ευρωπη με κοινωνική συνοχή.

«Αυτήν την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό συνεχίζουμε και σήμερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το γεγονός «ότι σήμερα είστε εδώ και επιμείνατε να γίνει η επίσκεψη παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σηματοδοτεί την αταλάντευτη στήριξη της κοινής πορείας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο γάλλος Πρωθυπουργός έρχεται στη χώρα μας «σε μια περιόδο που η Ελλάδα έχει περάσει πια τις δύσκολες στιγμές». 

«Γυρίζουμε σελίδα, μπορούμε να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον και πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα της επιστρφοής στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

«Η στήριξή σας και στη νέα αυτή εποχή θα είναι εξίσου σημαντική» κατέληξε.

Ο Μανουέλ Βαλς ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Αλέξη Τσίπρα, για την υποδοχή. «Αγαπητέ Αλέξη σ΄ευχαριστώ για την υποδοχή σου. Στη Γαλλική αρχαιολογική σχολή είδαμε μια πάρα πολύ ωραία επιγραφή που έλεγε ότι η Σχολή αυτή δημιουργήθηκε σε ένδειξη φιλίας και τιμής προς την αρχαία Ελλάδα και σε ένδειξη φιλίας προς τη σημερινή Ελλάδα. Και νομίζω ότι μετά από 150 χρόνια ισχύουν όλα αυτά ακόμα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός».

«Η επίσκεψή μου φέρνει τη σφραγίδα της εμπιστοσύνης και της ελπίδας», τόνισε, κατά τη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα.

«Έχουμε ανάγκη την Ελλάδα», πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης με τις αξίες, την ιστορία της και τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα.

Επανέλαβε ακόμη ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά και τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις της χώρας. «Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς», επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ελληνικής και γαλλικής και στη συνέχεια Τσίπρας - Βαλς θα συνυπογράψουν οδικό χάρτη «για τη λειτουργική απεικόνιση της συνεργασίας των δύο χωρών». Επειτα οι δύο πρωθυπουργοί θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Η επίσκεψη του γάλλου πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, αποτελεί στήριξη για την Ελλάδα λίγο μετά την αξιολόγηση και ευκαιρία για την επαναχάραξη του «οδικού χάρτη» των διμερών σχέσεων. 

Ο κ. Βαλς, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο συριακός εμφυλίος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε στον γάλλο ομόλογό του δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης.