Θαυμαστής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, γιατί όπως ανέφερε σε κοινή του συνέντευξη σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, κατάφερε να επανεκλεγεί τον περασμένο Σεπτέμβριο παρότι είχε ήδη συμφωνήσει νέο μνημόνιο υπό σκληρούς όρους που συνοδεύει τον δανεισμό 89 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα στηρίξει το σχέδιο της Ευρωζώνης για καθυστέρηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Στο μεταξύ, χθες σε δηλώσεις του στο European Business Summit δήλωσε πως «έχουμε γυρίσει σελίδα» στην Ελλάδα, καλώντας την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η σταθεροποίηση είναι το "κλειδί" για την Αθήνα, χρειάζεται εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι επενδυτές και έχουν (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». «Πλέον είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους», τόνισε. Αναφορικά με το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πουλήσει τα πάντα».

Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Eurogroup επέκρινε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τη στάση του έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας, καλώντας τον να μην εθελοτυφλεί σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού.

«Θα ήταν σοφό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει λίγο μεγαλύτερη σημασία στην αξιοπιστία της», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τα κράτη-μέλη χρειάζονται «έναν αντικειμενικό διαιτητή που τηρεί το Σύμφωνο».