Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων βρέθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν τον οδικό χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας.

Στη συνέχεια, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλο».

Αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Επίσης, αναφέρθηκεστην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, που «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία» και στην απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους που «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», εμπιστοσύνη που θα ενισχυθεί με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπαίνουν οι προτεραιότητες σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνογνωσία για τη δημόσια διοίκηση, επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τουρισμό, έρευνα, πολιτισμό.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα.

Βαλς: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της κυβέρνησης που χρειάστηκε θάρρος για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός.

Όπως είπε, πέρυσι η Γαλλία με όλο το βάρος που διαθέτει προσπάθησε να παραμείνουν οι Ελληνες στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, η Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε, σημείωσε.

Ξέρουμε ότι η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας θα χορηγηθεί πολύ σύντομα, τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί πολύ σύντομα. Αρχίζει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα, σημείωσε.

«Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», είναι το μήνυμα μου, υπογράμμισε ο κ. Βαλς και ανακοίνωσε ότι ομάδα επιχειρηματιών θα έρθει στη χώρα το φθινόπωρο.

Η συμφωνία οφείλεται στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του, αλλά αναγνωρίζουμε στην κυβέρνηση το ότι μπόρεσε να ηγηθεί αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Για το προσφυγικό ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό.

«Κοινή μας προτεραιότητα είναι να τηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Πρέπει όλοι (ΕΕ, Τουρκία) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τουςΠαρότι οι ροές μειώθηκαν είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε προσωπικό που χρειάζεται», πρόσθεσε.