Τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης για αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Alpha 989, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στη νομοθέτηση ποιοτικών και αποτελεσματικών εργαλείων και μέτρων για την στροφή στην ανάπτυξη, την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

«Καταφέραμε να βγούμε με το μικρότερο δυνατό κόστος από τη διαδικασία όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στη γρήγορη νομοθέτηση και αποτελεσματική και ποιοτική,για τη διευκόλυνση των αναπτυξιακών δρόμων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας όμως ότι η αποτελεσματικότητα που θα πρέπει να επιδειχθεί το επόμενο διάστημα θα έχει στόχο να δώσει δείγματα αλλαγής στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.

«Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να περνάμε ένα βήμα μπροστά. Να μπορούμε να κοιτάξουμε μελλοντικά, να σχεδιάσουμε και βεβαίως, να αλλάξουμε, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία αλλά και ιδίως και την κοινωνία», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πια αλλάζει η σελίδα και περνάμε σε μια άλλη μέρα, με ανοιχτό το δρόμο, για να πάρει στροφή η οικονομία προς την ανάπτυξη που είναι και ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από τα δύσκολα».

Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να πετύχει το καλύτερο δυνατό με τρόπο που θα προστατεύει τους αδύναμος και από την άλλη να τηρηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού.

«Όλοι ξέρουμε τι θα συνέβαινε εάν αρνούμασταν. Είμαστε σε μονόδρομο, λοιπόν. Έτσι προσπαθήσαμε αυτό να γίνει με τον δικαιότερο τρόπο υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Και το καταφέραμε. Το καταφέραμε, κρατώντας τους μισθούς και τις βασικές συντάξεις χωρίς να μειωθούν, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια συνεχών μειώσεων. Και, επίσης, να αρχίσουμε πια να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και πολλά άλλα. Να αυξήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο, το περιθώριο, δηλαδή, να έχουμε δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη με τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία εξασφαλίστηκαν για τη χώρα με άνοιγμα της μεγάλης διαδικασίας για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ένα πραγματικό όμως άνοιγμα, που θα αρχίσουμε να το βλέπουμε άμεσα και αργότερα και μακροπρόθεσμα, με στόχο την ολοκλήρωση της τριετίας είναι να μην είμαστε πια στη δίνη αυτών των συμφωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Γεροβασίλη αναφερόμενη στις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων, είπε ότι «υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και από ξένους και από Έλληνες, σε πολλούς τομείς, στην ενέργεια, στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό».

Ερωτηθείσα για το αιφνίδιο κλείσιμο επιχειρήσεων με συνέπεια εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι θα τηρηθεί σκληρή νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων.

Για την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, επί της ερώτησης της ΝΔ για τις off shore, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι «το στρίβειν δια του αρραβώνος δεν είναι νοοτροπία της κυβέρνησης. «Νομίζω ότι αποδείχθηκε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της ΝΔ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός να μην είναι στη Βουλή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σχολίασε ότι αν και ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να διαφοροποιηθεί από τη στάση του πρώην πρωθυπουργού που δεν πατούσε στη Βουλή, μάλλον δεν το αντέχει.