Βαθύτατα προβληματισμένος εμφανίζεται ο Α. Τσίπρας τα τελευταία 24ωρα μετά την ηχηρή αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση για τις off shore εταιρείες. Σε μια συγκυρία που από πολλούς χαρακτηρίζεται κομβική, μεταξύ του μνημονιακού τούνελ και της επόμενης ημέρας, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στέκεται αρωγός στην εθνική προσπάθεια, φέρεται να έλεγε ο πρωθυπουργός σε έμπιστο συνεργάτη του.

Απούσα από την ψήφιση των περισσοτέρων από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές, ταλαντεύεται αν πρέπει να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση εξόχως ...ενδοτική ή αντιευρωπαϊκή. Το προηγούμενο διάστημα ενώ εξελίσσονταν οι διαπραγματεύσεις, έπαιρνε το μέρος των δανειστών, ενώ και στο προσφυγικό αντί να συνδράμει την όποια λύση που επελέγη από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους, συνεχίζει την ξενοφοβική κριτική.

Για τα θέματα διαπλοκής -διαφθοράς ας μην συζητήσουμε καλύτερα. Απών (ή ωσεί παρών) ο Κ. Μητσοτάκης από όλα τα μεγάλα κοινοβουλευτικά ραντεβού για τις Λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, τώρα απείχε και από τις συζητήσεις για τις off shore. Και κοντά σε όλα αυτά, ένα κόμμα που δεν ξέρει να διαβάζει τα μηνύματα των καιρών, ποντάρει πότε στο ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει και πότε στο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα καταρρέει. Και τα δύο σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν...

Ένα κόμμα εν τέλει που δεν επιστρέφει στις ευρωπαϊκές ρίζες του και το μεσαίο χώρο, αντιθέτως παραμένει προσηλωμένο σε σκληρές «δεξιές» θέσεις (πράγμα που δεν ενοχλεί ιδιαιτέρως τον Α. Τσίπρα...).

Η ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που ασκεί εποικοδομητική κριτική είναι πυλώνας του πολιτικού σύστημα, παρατηρούσε η ίδια κυβερνητική πηγή -και την αντιπολίτευση δεν την έχει η κυβέρνηση Τσίπρα. Οι τριγμοί που διαπιστώθηκαν χθες στο οικοδόμημα της Λ. Συγγρού, με τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που εκδήλωσαν δεύτερες σκέψεις για την αποχώρηση από τη Βουλή, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως επίσης, η κριτική που άσκησαν παραταξιακές εφημερίδες στον Κ. Μητσοτάκη για την αποχώρηση από τη Βουλή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που ξέρει από τα... γεννοφάσκια του τις εσωκομματικές κόντρες, προέβλεπαν τέλος πως δεν είναι αδιανόητο να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα μίνι ανταρσίες ακόμη και σε ένα αρχηγικό κόμμα, όπως η ΝΔ. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η αρχηγική ομάδα θα συνεχίζει τα ίδια λάθη στρατηγικής.