Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι της Γαλλικής Πρεσβείας που βρίσκεται στη γωνία των οδών Σέκερη και Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από τη Βουλή. Στο γραφείο του πρέσβη τον περίμενε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Οι δύο άντρες τα είπαν για περίπου 50 λεπτά σε άριστο κλίμα, σε μια συνάντηση «γνωριμίας και ουσίας», όπως σχολίαζαν λίγο αργότερα πηγές της Συγγρού.

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Βαλς ήταν ένα από τα πολλά που έχει ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα και εντάσσεται στην προσπάθειά του να καταστήσει τη ΝΔ αξιόπιστη δύναμη, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Μόνο το δεκαήμερο που πέρασε, συνάντησε εκτός από τον κ. Βαλς, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο και τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αθήνα.

Στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του newpost.gr, έχουν προγραμματιστεί δύο ταξίδια στα τέλη του μήνα στις Βρυξέλλες, ενώ στις αρχές Ιουλίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ, αλλά και το Λονδίνο όπου θα είναι καλεσμένος διεθνών επενδυτών. Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, «όλο και περισσότεροι ηγέτες επιθυμούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Ο ίδιος θέλοντας να εμφανιστεί ως αξιόπιστος συνομιλητής εκ μέρους της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε όσους συναντά, όπως σημείωναν οι συνεργάτες του, λέει μόνο την αλήθεια για τους σχεδιασμούς του και σε καμία περίπτωση «δεν λέει άλλα εντός Ελλάδας και άλλα εκτός». Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για την ανάγκη ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, από αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς και για την επίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα δώσουν πνοή στην ελληνική οικονομία.

Όπως έπραξε και στα τετ α τετ με την κα Μέρκελ και τον κ. Βαλς, ο  πρόεδρος της ΝΔ θα επιμένει στην πρότασή του για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, βάζοντας παράλληλα την παράμετρο το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια, να πάει στο 2,0%. Σημαντική ήταν και η συνάντηση στο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, που θεωρείται το νέο ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής πολιτικής σκηνής και για κάποιους και φαβορί για την Προεδρία της Γαλλίας.

Μάλιστα τότε είχε επισημανθεί το γεγονός ότι Μητσοτάκης και Μακρόν παρά το ότι προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές οικογένειες (κεντροδεξιός ο ένας και σοσιαλδημοκράτης ο άλλος) τους συνδέει η κοινή προσέγγιση για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον των χωρών τους, αλλά και συνολικά της Ευρώπης. Άλλωστε, οι δυο τους, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα και με σειρά ξένων δημοσιευμάτων, θεωρούνται ως οι πολιτικοί εκείνοι που θα έχουν ουσιαστική επιρροή στην Ευρώπη.