Μέχρι πρότινος είχε συνηθίσει να βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα, αφού την τελευταία επταετία είχε διατελέσει υπουργός τρεις φορές. Πλέον από τα βουλευτικά έδρανα, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεβάζει σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση τους τόνους. Και μάλιστα σε πρωτόγνωρο για τα δικά του δεδομένα επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο δίνει τη δική του μάχη ενάντια στην «εθνικολαϊκιστική Αριστερά, λατινοαμερικάνικου τύπου που δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο και την Κεντροαριστερά».

Επιπλέον αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά ότι η προκήρυξη νέων εκλογών δεν θα αργήσει, καθώς η κυβέρνηση θα καταφύγει σε αυτή τη λύση βλέποντας τους πολίτες να την εγκαταλείπουν ολοένα και μαζικότερα. Παραλλήλως ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί, με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, εφικτή τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα με δυνάμεις από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και επισημαίνει ότι «περάσαμε φάσεις ακμής αλλά και παρακμής, τώρα όμως προσπαθούμε να βγούμε από τις μεγάλες μας δυσκολίες και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ματαιοδοξίας».

Ποιος εκτιμάτε πως ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση έφερε την αρχική διάταξη για τις οφσόρ στο πολυνομοσχέδιο;

Πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω. Ηταν ολέθριο πολιτικό σφάλμα ή ήθελαν κάποιους να καλύψουν; Οι εξελίξεις θα αποκαλύψουν τα πραγματικά αίτια αυτού του τεράστιου πολιτικού ατοπήματος. Δηλαδή, να φορολογούνται οι πολίτες πέρα από κάθε – γνωστό έως τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – όριο και ταυτόχρονα να επιτρέπεται στους πολιτικούς να φοροαποφεύγουν!

Γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αν και ήταν από εκείνους που προειδοποίησαν ότι η νέα ρύθμιση (σ.σ. προβλέπει την καθολική απαγόρευση σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό) θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τελικώς υπερψήφισε;

Ψηφίσαμε με επιφυλάξεις. Το κακό όμως έγινε. Ως ευμενέστερη ποινική διάταξη, η πρώτη θα ισχύσει παρότι η Βουλή την άλλαξε. Αυτό προκύπτει τόσο από το Σύνταγμα όσο και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες ποινικού δικαίου. Κι ακόμη, για να εξιλεωθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβαλαν εξευτελιστικές υπερβολές στη νέα διάταξη, που και αυτές θα καταπέσουν στα δικαστήρια. Εμείς όμως ως κόμμα έχουμε κατασυκοφαντηθεί και δεν ανεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας. Το δηλητήριο που έσταξαν οι πολιτικοί απατεώνες εναντίον μας επί τόσα χρόνια έκανε τους πολίτες να μην μπορούν να διακρίνουν το ορθό από το λάθος. Και η αλητεία εναντίον μας δεν θα είχε όριο αν καταψηφίζαμε. Δυστυχώς, έτσι κατάντησαν την Ελλάδα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η παράταξή σας κι εσείς προσωπικά ακόμα περισσότερο, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, σφυροκοπείτε – και ορθώς – την κυβέρνηση για την πρακτική που ακολουθεί στο νομοθετικό έργο. Παρόμοιες τακτικές, όμως, δεν έχουν ακολουθηθεί την τελευταία εξαετία και από κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ;

Οχι σε αυτό τον βαθμό. Θα σας δώσω έναν αριθμό: την περίοδο 2010-2014 είκοσι φορές ψηφίσαμε νόμους επί της αρχής, επί των άρθρων αλλά και στο σύνολό τους την ίδια ημέρα. Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο αριθμός έφτασε ήδη στα 32! Και ο Κανονισμός της Βουλής επιβάλλει επί του συνόλου να ψηφίζονται οι νόμοι μία ημέρα μετά τις άλλες ψηφοφορίες, για να ελέγχονται τα παροράματα ή και οι λαθροχειρίες.

Η αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια την περασμένη Τετάρτη λειτούργησε απελευθερωτικά για εσάς. Εκλογικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη κινδυνεύει περισσότερο από διαρροές προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή από τις κατακερματισμένες δυνάμεις που έχουν καλύψει τον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Από τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς κινδυνεύουμε. Οχι πως θα μειωθούν οι δυνάμεις μας, αυτές θα αυξηθούν. Ο κίνδυνος είναι να μην προσλάβει ο χώρος μας την απαραίτητη εκλογική δυναμική που χρειαζόμαστε.

Θα υπάρξει σύντομα νέα προσφυγή στις κάλπες;

Νομίζω ναι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο περνούν οι μήνες «εξατμίζονται». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στα ανοιχτά - δημοκρατικά κόμματα αστικού τύπου για να κινδυνεύει από απώλεια της δεδηλωμένης. Κινδυνεύει από διάσπαση, αλλά αυτή ήδη έγινε. Το πρόβλημά τους θα πάρει μορφή εσωτερικής έκρηξης που θα οδηγήσει σε κυβερνητική αποχώρηση, με σκοπό να συγκρατήσουν κάποιες εκλογικές δυνάμεις. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να βλέπουν στις δημοσκοπήσεις, που οι ίδιοι κάνουν, πως οι πολίτες τούς εγκαταλείπουν ολοένα και μαζικότερα. Αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε εκλογές.

Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό, όπως λέγεται ευγενικά, τον έφερε πιο κοντά στο προοδευτικό Κέντρο;

Οχι. Πρόκειται για Αριστερά-Μαδούρο, δηλαδή εθνικολαϊκιστική Αριστερά λατινοαμερικάνικου τύπου, που δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, που αποτελούν μία από τις τρεις ιστορικές μήτρες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Δεν έχουμε καμία κοινή θέση στην πολιτική με τον χώρο αυτό. Μας χωρίζει η Ιστορία, μας χωρίζουν οι αξίες – π.χ., αυτοί δεν είναι δημοκράτες –, μας χωρίζουν η ένταξή μας στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς σχηματισμούς, ο λαϊκισμός και το γεγονός πως εμείς ως κόμμα πήραμε διαζύγιο από το πολιτικό ψεύδος.

Μα έχουν κάνει στροφή. Το αμφισβητείτε;

Δεν εξελέγησαν ως ρεαλιστές ούτε ως καλύτεροι διαχειριστές από εμάς, δηλαδή τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά. Εξελέγησαν ως ψεύτες, τον Ιανουάριο με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τον Σεπτέμβριο με τα ισοδύναμα και το παράλληλο πρόγραμμα. Πρωταθλητές αυτού του εγχειρήματος είναι οι κύριοι Τσίπρας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος. Η σημερινή τους σκληρή πολιτική, που την καταπίνουν αμάσητη όπως την υπαγορεύει η τρόικα, συνδυάζεται με έναν λαϊκίστικο πολιτικό λόγο που συνεχίζει να στηρίζεται στα ψέματα. Συνεργαζόμενο κόμμα για αυτούς μπορεί να είναι το κόμμα του Τσάβες, όχι εμείς.

Δηλαδή, δεν θα μπορούσε σε αυτήν ή στην επόμενη Βουλή το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ομόφωνα ως προς αυτό. Ξέρω πως στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν κοινοβουλευτικό δεκανίκι, αλλά χάνουν τον καιρό τους όσο ασχολούνται με εμάς. Αλλωστε, κι αν το έβλεπε κανείς με τάση πολιτικού οπορτουνισμού – δηλαδή συριζαίικα – σε καράβι που βουλιάζει δεν επιβιβάζεσαι. Ας το σκεφτούν κι έτσι.

Θα έχουν αποτέλεσμα οι εργασίες της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού;

Ετσι θέλουμε και έτσι πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει. Σε μία παρέμβασή μου προ μηνών στην εφημερίδα σας είχα πει πως η δυναμική του εγχειρήματος της ενιαίας Κεντροαριστεράς εξαρτάται από τον Σταύρο Θεοδωράκη και Το Ποτάμι. Πολιτικά είμαστε πολύ κοντά. Στη Βουλή οι Κοινοβουλευτικές μας Ομάδες σχεδόν συνεργάζονται. Σε μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχα για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, ήμασταν σχεδόν στην ίδια γραμμή και πολιτική λογική. Και δεν αφήνω κατά μέρος το γεγονός πως οι περισσότεροι φίλοι από Το Ποτάμι, σε αυτή τη σύσκεψη, ήταν στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη.

Αρα, μπορεί να υπάρξει ένας νέος πολιτικός φορέας με δυνάμεις από την Κεντροαριστερά και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο;

Προφανώς. Για αυτό αγωνιζόμαστε, σε αυτό ελπίζουμε και αυτό ακριβώς προσδοκούμε.

Παρασκηνιακά φαίνεται πως υπάρχει η επιθυμία ο Κώστας Σημίτης να αναλάβει ενοποιητικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος ωστόσο εμφανίζεται να λέει πως το συγκεκριμένο έργο ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή. Ποια είναι η άποψή σας;

Συμφωνώ απολύτως με τον Κώστα Σημίτη. Ο ίδιος είναι παρών στην προσπάθεια για την ενιαία Κεντροαριστερά, με τρόπο όμως διακριτικό και με πραγματική πολιτική αξιοπρέπεια. Ο Σημίτης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και μακροβιότερους πρωθυπουργούς του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η παρουσία και η ομιλία του στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ ήταν η εκδήλωση αυτού που προσπαθεί να κάνει: να ενισχύσει με το κύρος του τη δημιουργία της ενιαίας Κεντροαριστεράς.

Θα διεκδικούσατε ξανά, εφόσον προχωρούσαν οι εξελίξεις στον χώρο σας, την ηγεσία;

Πέρασε ένας χρόνος από την εκλογική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είμαι έντιμος πολιτικός. Στηρίζω το κόμμα μου και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θέλω να συμβάλω με τρόπο καίριο στην ενδυνάμωση του πολιτικού μας χώρου. Αυτός είναι ο στόχος μου και το κάνω και με την καρδιά μου, χωρίς πολιτική τσιγκουνιά ή με μισόλογα. Το ελληνικό Κέντρο και η Κεντροαριστερά πέρασαν φάσεις ακμής αλλά και παρακμής. Τώρα προσπαθούμε να βγούμε από τις μεγάλες μας δυσκολίες και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ματαιοδοξίας.

Κάνετε αυτοκριτική για τις πολιτικές της κυβέρνησης Παπανδρέου επί πρώτου Μνημονίου;

Τα έχω πει πολλές φορές. Και σε συλλογικό επίπεδο και προσωπικώς. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει θετικό πρόσημο στον απολογισμό της. Και συνέβαλα σε αυτό με όλες μου τις δυνάμεις. Μπορεί να χτυπήθηκε το πολιτικό μου προσωπικό κεφάλαιο, μην ξεχνάτε πως ήμουν ο πιο έντονα επιδοκιμασμένος από την ψήφο των πολιτών έλληνας βουλευτής, αλλά το έκανα γιατί το πίστευα και γιατί αυτό χρειαζόταν η πατρίδα μου. Πέρασα από τρία υπουργεία-φωτιά. Ουδείς άλλος έχει τη σχετική εμπειρία. Και τώρα αρχίζει σιγά σιγά να αποδεικνύεται η ποιότητα και η χρησιμότητα της προσφοράς μας.

Εχετε μετανιώσει για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε, ως υπουργός Υγείας, το θέμα με τις οροθετικές γυναίκες;

Η δημοσίευση φωτογραφιών έγινε με απόφαση της Εισαγγελίας Αθηνών και όχι δική μου. Οι συκοφάντες και οι κατ’ επάγγελμα ψεύτες το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά αυτό. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, έγινε το σωστό και απαραίτητο. Δηλαδή, διενεργήθηκαν οι έλεγχοι και εντοπίστηκαν οι φορείς. Φορείς και ταυτόχρονα ιερόδουλοι, ήταν έγκλημα. Μάλιστα βοηθήσαμε ώστε η ποινική μεταχείρισή τους να μην είναι αυτή που ορίζει ο Ποινικός Κώδικας. Και ενημερώναμε χιλιάδες ανθρώπους που έπαιρναν τηλέφωνο στο υπουργείο και ζητούσαν ιατρικές συμβουλές. Για τις φωτογραφίες, όμως, δεν έδωσα εγώ εντολή να δημοσιευτούν. Αυτό έχει ειπωθεί και στη Βουλή από την Αρχή προσωπικών δεδομένων. Την εντολή δημοσίευσης έδωσε η Εισαγγελία Αθηνών με βάση νόμο του 1997, όταν δηλαδή εγώ δεν ήμουν καν βουλευτής. Το θέμα μού το φορτώνει συκοφαντικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα που η αλήθεια έχει λάμψει, το συνεχίζει επίτηδες επειδή τους αντιπολιτεύομαι δυναμικά.