Στην πολιτική κάποιες λέξεις έχουν σημασία που τις υπερβαίνει. Στα γαλλικά, η λέξη «Αριστερά» υποδηλώνει τον ευρύτερο πολιτικό χώρο που ήρθε στην εξουσία για πρώτη φορά μαζί με τον Φρανσουά Μιτεράν το 1981. Ηταν η εποχή τού «όλοι οι καλοί χωράνε». Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, είκοσι δύο για την ακρίβεια, για να ξαναμπούν οι γάλλοι Σοσιαλιστές στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, με επικεφαλής έναν άλλο Φρανσουά, τον Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο, στην Αριστερά δεν χωράνε πια όλοι. Ο χώρος, όπως παραδέχθηκε ο Μανουέλ Βαλς στο πέρασμά του από την Αθήνα, είναι πια κατακερματισμένος. Και τον διχάζει μια άλλη λέξη: οι μεταρρυθμίσεις. Για χάρη τους έχουν ξανασηκωθεί οδοφράγματα στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες.

Ο γάλλος πρωθυπουργός, που μίλησε στα ΝΕΑ για την Αριστερά, επιμένει ότι αυτή οφείλει να είναι προοδευτική, πραγματιστική και δημοκρατική και επισημαίνει ότι «οι μεταρρυθμιστές πρέπει να είμαστε εμείς». Βλέπει, άλλωστε, την επίθεση στη δημοκρατία ως κοινό πολιτικό χαρακτηριστικό της επέλασης των άκρων εκατέρωθεν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ματιά του Βαλς στην ελληνική πολιτική – και πιο συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ – μέσα από μια μεταρρυθμιστική ανάγνωση.

Εχετε μιλήσει για «προοδευτική Αριστερά των μεταρρυθμίσεων» και για «παρωχημένη Αριστερά του παρελθόντος». Παρ’ όλα αυτά, η δεύτερη εμποδίζει την ψήφιση στη γαλλική Βουλή μεταρρυθμίσεων και σας υποχρεώνει να προσφύγετε στο άρθρο 49-3 (είναι το αντίστοιχο της ΠΝΠ στη Γαλλία). Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της προοδευτικής Αριστεράς που υποστηρίζετε;

Αναλάβαμε την ευθύνη να προωθήσουμε την ψήφιση στη Βουλή του νόμου Μακρόν για την ανάπτυξη και του νόμου Ελ Κομρί για τα εργασιακά. Στα νομοθετήματα αυτά αντιτίθεται μια ομάδα περίπου 30 βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μας εμποδίζουν να έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει όμως εναλλακτική πλειοψηφία στη Βουλή. Οπως δεν υπήρξε και πρόταση μομφής εναντίον μας που να ψηφιστεί. Συνεπώς θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιήσω το άρθρο 49-3 – δεν υπήρχε άλλη λύση. Ηταν ένα αναγκαίο ξεκαθάρισμα των θέσεων της κυβέρνησης και είναι μέρος των δυσκολιών που συναντάμε όπως συμβαίνει και με τις αντιστάσεις των συνδικάτων.

Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ, που επιχείρησε, στην κυβέρνηση, να υπηρετήσει τις μεταρρυθμίσεις έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Πιστεύω ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Στην Ελλάδα μέτρησαν οι συνθήκες που καλά γνωρίζετε, αλλά και η φύση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και όσα συνέβησαν όταν αυτό είχε την εξουσία. Ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ υπέστη τις συνέπειες και όσων είχαν συμβεί πριν, λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ. Ολα αυτά σχετίζονται με το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Στην Ισπανία υπάρχει ισορροπία δυνάμεων. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης συναντάμε διασπάσεις. Στη Γαλλία πράγματι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εξασθενήσει. Δεν υπάρχει όμως στα αριστερά του καμία εναλλακτική. Ούτε ο Ζαν Λικ Μελανσόν ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα ούτε οι Πράσινοι μπορούν να κερδίσουν. Από την άλλη, μπορούμε να χάσουμε όλοι μαζί. Για να μην έχουν οι γάλλοι Σοσιαλιστές την τύχη του ΠΑΣΟΚ, για να πάω την ερώτησή σας στα άκρα, κάτι που δεν θα συμβεί, πρέπει να αλλάξουμε, πρέπει το ίδιο το κόμμα να ξαναφτιαχτεί – πρέπει να είμαστε παρόντες σε όλα τα πεδία, στα θέματα δημοκρατίας και ασφάλειας, πρέπει να συμβάλουμε στην ανανέωση των πολιτικών πρακτικών. Πρέπει να είμαστε εμείς οι μεταρρυθμιστές.

Εχει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών;

Οχι ακόμα – όχι ακόμα. Εστω κι αν ο Αλέξης Τσίπρας παρίσταται στις συναντήσεις των αρχηγών κρατών που ανήκουν στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Από την άλλη, πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να δουλέψει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε μεγάλη πολιτική αντιπαλότητα.

Είναι πράγματι ένα ζήτημα αυτό. Από την άλλη, αν και αυτό είναι θέμα των Ελλήνων, πρέπει να διευρυνθεί η Αριστερά στην Ελλάδα.