Από την κυβέρνηση να προσπαθούν να στρίψουν το τιμόνι προς την μεριά της ανάπτυξης. Όμως ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα, μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, κάτι που ανησυχεί το Μαξίμου για τα καλά. Το επόμενο διάστημα, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια τα οποία και πρέπει να υπερπηδήσουν.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο, παρά η εφαρμογή των μέτρων. Και ο φόβος είναι πάντα ένας. Αν αυτά θα αποδώσουν τα αναμενόμενα ή αν θα βυθίσουν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, μαζί με τα δημόσια έσοδα. Το καταστροφικό σενάριο το οποίο ξορκίζουν με κάθε τρόπο, περιλαμβάνει μία ιδιότυπη παύση πληρωμών από την μεριά των φορολογούμενων, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, η μείωση της κατανάλωσης, ενδεχομένως να εξανεμίσει όλα τα οφέλη από τις αυξήσεις στους ειδικούς φόρους και τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό το «κακό» σενάριο δημιουργήσει προβλήματα στην επόμενη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Ειδικά από τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αν σε αυτό προστεθεί και η υστέρηση εσόδων, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ.

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα φοβούνται ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία, με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων -αλλά με αιτίες βαθύτερες- θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανορθόδοξες προσπάθειες πίεσης προς το Βερολίνο. Αυτό από την κυβέρνηση μεταφράζεται στην αύξηση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές προς την Ελλάδα, εν μέσω καλοκαιριού, που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα των τουρισμό των Δωδεκανήσων και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση ώστε το κακό σενάριο να παραμείνει σενάριο και να μην μετατραπεί σε εφιάλτη, το επόμενο διάστημα οι υπουργοί της κυβέρνησης θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Η περίοδος χάρητος φαίνεται πως για αυτούς τελειώνει μαζί με το καλοκαίρι. Όλο αυτό το διάστημα, η απόδοση της θα ελέγχεται συστηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου, θα αξιολογηθούν και όσοι μείνουν μετεξεταστέοι, θα δουν την πόρτα της εξόδου από το υπουργικό συμβούλιο.