Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Μέτωπο με την εσωκομματική δυσλειτουργία ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δρομολογώντας την ανασυγκρότηση του κόμματος έως το φθινόπωρο. «Ο Κυριάκος θα πάρει το όπλο του» λένε οι γνωρίζοντες μετά τα όσα έγιναν στα μέσα της εβδομάδας με την αποχώρηση της Ν.Δ. από τη Βουλή.

Μπορεί να προσπαθούν στη Συγγρού να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να υποβαθμίσουν το θέμα, αλλά γενικά το κλίμα είναι βαρύ και λέγεται ότι υπήρξε και…«έκρηξη» του Κυρ. Μητσοτάκη που δείχνει, σύμφωνα με τους μυημένους, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να πάει ως το τέλος την πορεία που χάραξε όταν ανέλαβε να ανασυγκροτήσει το παραπαίον κόμμα και να το θέσει εκ νέου σε τροχιά εξουσίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με αυτή την υπόθεση εντόπισε πολλά λάθη και θέλει, λένε, να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά. Σε γενικές γραμμές είχε περιγράψει αυτές τις αλλαγές και στο συνέδριο. Απλά από το περιβάλλον του υπενθυμίζουν μια βασική προϋπόθεση: την αυτονόητη υποχρέωση των μελών της Ν.Δ. και ειδικά της Κ.Ο. να μιλούν την ίδια γλώσσα και να υποστηρίζουν την ίδια πολιτική, για την οποία τον τελικό λόγο έχει ο ίδιος ο πρόεδρος.

Όλοι καταλαβαίνουν: όποιος παρατραβήξει το σκοινί θα έχει συνέπειες! Προς επίρρωσιν τον προθέσεών του ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να το διαμηνύσει και ευθέως σε διάφορες πλευρές.

Ο ίδιος δεν αμφισβητείται από κανέναν αλλά έχει συγκεκριμένους λόγους ανησυχίας για τον βαθμό κατανόησης του περιεχομένου που θέλει να δώσει στην κομματική ανασύνταξη.

Π.χ., ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από κάποια φαινόμενα«παλιμπαιδισμού» που εμφανίζονται εσχάτως στη Ν.Δ. και τείνουν να θολώσουν το νέο προφίλ που προσπαθεί να διαμορφώσει επιμένοντας ότι «το παραδοσιακό κόμμα-φρούριο πέθανε, ήλθε η ώρα για το ανοιχτό κόμμα». Επίσης τον απασχολεί ότι η κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Ν.Δ. εμφανίζεται ενίοτε διάσπαρτη, ή χωρίς συντονισμό με το κόμμα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναζητεί προσεκτικά τις αιτίες της δυσλειτουργίας του κόμματος και πολλοί θεωρούν βέβαιον ότι θα καταλήξει και στον επιμερισμό τους σε πρόσωπα. Για λόγους χαρακτήρα αλλά και τακτικής δεν πρόκειται να ανακινήσει τέτοια θέματα προς το παρόν και προτιμά να πυκνώσει τις επαφές του με την κομματική βάση με συχνές εξορμήσεις στην περιφέρεια.

Ωστόσο μελετά νέες παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν χωρίς κραδασμούς τα εσωτερικά προβλήματα, ενώ σταδιακά θα αλλάξει ό,τι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. H επιδίωξή του είναι να ολοκληρώσει προτού βγει το καλοκαίρι τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις ώστε από τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο το φθινόπωρο η Ν.Δ. να είναι περισσότερο αξιόμαχη και κυρίως ομοιογενής στα μεγάλα θέματα τουλάχιστον.

Αυτό που τον ενοχλεί σε κάθε περίπτωση είναι η τάση αναβίωσης των διαθέσεων για «προσωπικές στρατηγικές» που επενδύεται με πολιτικές διαφωνίες χωρίς περιεχόμενο και κριτική ψιθύρων και αποσπασματικών επισημάνσεων.