Με ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε και διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει τη ΝΔ για μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να έχει στα χέρια του ένα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης. Με το πρόγραμμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει καταρχήν να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι παρόλο που στρατηγική του επιλογή είναι να λέει την αλήθεια στην κοινωνία, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει καχυποψία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο όπως φέρεται να λέει στους συνομιλητές του, αντικρούοντας το «όλοι ίδιοι είμαστε» του Μεγάρου Μαξίμου, «η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, οι βασικοί άξονες του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος θα παρουσιαστούν το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ενώ τμήματά του θα δίνονται στη δημοσιότητα σταδιακά, όπως συνέβη προχθές στη Σάμο, με τις προτάσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Το πρόγραμμα της ΝΔ, δομείται πάνω σε δύο κεντρικούς άξονες που είναι η μείωση της φορολογίας και η μείωση των δημοσίων δαπανών και θα έχει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, οι δύο αυτοί άξονες θα βρίσκονται πάνω σε ένα πλέγμα πολιτικών, όπως είναι η προσέλκυση επενδύσεων, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που αποτελεί και το μείζον κοινωνικό πρόβλημα σήμερα.

Με βάση το ρεπορτάζ του newpost.gr, η μείωση της φορολογίας θα γίνει μέσα από μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνει σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Ουσιαστικά θα είναι ένα πιο απλό, δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα προβλέπει λιγότερες φορολογικές κλίμακες και θα προσαρμόζει τους φορολογικούς συντελεστές, ρεαλιστικά ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας.

Το άλλο σκέλος, η μείωση δηλαδή των δαπανών, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, προανήγγειλε στο newpost.gr, ο ίδιος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Για παράδειγμα, υπάρχει σήμερα επιχορήγηση που ξεπερνά το 1 δις ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό προς στα ευγενή ταμεία ή υπερβάσεις που κάνουν τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στην περιφέρεια του Δημοσίου, που στο 2015 ξεπέρασαν τα 500 εκ. ευρώ, ενώ 150 εκ. ευρώ ήταν οι αυξήσεις που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δημόσιους υπαλλήλους  χωρίς καμία αξιολόγηση, έλεγε χαρακτηριστικά.

Οι φόροι, είναι επιλογή Τσίπρα και δεν οδηγούν πουθενά, σημειώνουν από τη Συγγρού, στέλνοντας το μήνυμα προς τους πολίτες ότι το δικό τους μείγμα πολιτικής μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, αποφεύγοντας τις φοροεπιδρομές και τις αυξήσεις φόρων, που είναι η εύκολη λύση.