Όταν ο πρωθυπουργός έλεγε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν ήταν σχήμα λόγου. Παράλληλα με την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και τις περιοδείες υπουργών και υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ανά τη χώρα μέσα στο καλοκαίρι, ξεκινά τώρα καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Γυρίζουμε σελίδα», βασισμένη σε τρεις άξονες: Δίκαιη Ανάπτυξη, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Ισχυρή Δημοκρατία.

Μέρος της καμπάνιας ένα 8σέλιδο φυλλάδιο, με πολύ χαρακτηριστικό εξώφυλλο, έναν ποδοσφαιριστή βαμμένο με κόκκινο χρώμα που προσπερνά μια ασπρόμαυρη τηλεόραση που είναι στα πόδια του.

Θα ξεκινήσουμε όμως… ανάποδα, από την τελευταία σελίδα του 8σέλιδου φυλλαδίου και τις πολιτικές δεσμεύσεις που το κυβερνών κόμμα αναλαμβάνει για το επόμενο διάστημα, μαζί όμως και με τον αναγκαίο απολογισμό των πεπραγμένων από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ιστορική ευθύνη στην πιο κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είμαστε αποφασισμένοι να ματώσουμε γι’ αυτό αλλά θα τα καταφέρουμε», είναι η πεποίθηση του κυβερνώντος κόμματος. Ενώ αναγνωρίζεται πως, «η συμφωνία του καλοκαιριού είναι δύσκολη και έξω από τον πυρήνα των ιδεών μας… Καταλήξαμε σε αυτή υπό το βάρος ενός δυσμενέστατου συσχετισμού στην Ευρώπη, το είπαμε από την πρώτη ημέρα με ειλικρίνεια στον κόσμο και γι’ αυτό μας εμπιστεύθηκε εκ νέου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

Ερχόμενοι στο σήμερα, «αποδείξαμε ότι ξέρουμε να σηκώνουμε το βάρος, να τηρούμε τις κόκκινες γραμμές και να κατανέμουμε τα βάρη δίκαια», διαπίστωση που συνδέεται προφανώς με την υπόσχεση, «μέσα από το κλείσιμο της αξιολόγησης διαμορφώνονται τελικά οι όροι έτσι ώστε η νέα αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας να αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτού του προγράμματος».

Όμως, «με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει και το σενάριο της ‘αριστερής παρένθεσης’». Και… «θέλουμε η κοινωνία να συνεχίσει να έχει υψηλές προσδοκίες από εμάς… ζητάμε από τον κόσμο, τη μόνη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, να κλείσει τα αυτιά στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση, μαζί να προχωρήσουμε και το επόμενο διάστημα»: αυτή είναι και η πρόσκληση που απευθύνεται προς το εκλογικό σώμα.

Εν κατακλείδι, «η Ελλάδα του αύριο προχωράει με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, οικονομική σταθερότητα, με επανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας. Η ιστορία έχει ήδη γυρίσει σελίδα».

 Το περιεχόμενο του φυλλαδίου

Καθόλου τυχαία, η καμπάνια ξεκινά από το «Κοινωνικό κράτος για όλους», με τις πολιτικές αλληλεγγύης που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: το δωρεάν ρεύμα- νερό σε ευάλωτους συμπολίτες μας, την επιδότηση ενοικίου, τη χορήγηση «δεκατιανού» στους μαθητές. Με ειδική αναφορά στο χώρο της Υγείας, εκεί όπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν πλέον πρόσβαση στις δομές υγείας ενώ καταργήθηκε το εισιτήριο των πέντε ευρώ. Προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας και μείωση της ανεργίας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες προτάσσει επίσης το φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί επικοινωνιακό τρικ αλλά αναγκαιότητα και πράξη μέσα στην κρίση», σημειώνεται εξάλλου.

Αναδιανομή και Δίκαιη Ανάπτυξη είναι το 2ο κεφάλαιο του φυλλαδίου, εκεί όπου ο συντάκτης παραθέτει σειρά στοιχείων και δεικτών, που αφορούν στο σήμερα και σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις ΝΔ –ΠΑΣΟΚ., π.χ. για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο συντάκτης υποστηρίζει επίσης ότι η συμφωνία κατοχυρώνει το 94% των στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογραμμίζει τη δυνατότητα για ανάπτυξη και αλλαγή σελίδας, μέσω ΕΣΠΑ, Πακέτου Γιουνκέρ και άλλα εργαλεία.

«Δημοκρατικές Τομές –Ριζοσπαστικό Αποτύπωμα» είναι ο τίτλος του επόμενου κεφαλαίου, στο οποίο προτάσσεται η προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών μετά από 27 χρόνια «ασυδοσίας». Άλλες πολιτικές που δικαιολογούν τον τίτλο είναι οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τις προμήθειες του Δημοσίου, τα δικαιώματα για τους φυλακισμένους και τα παιδιά μεταναστών 2ης γενιάς, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Τέλος, γίνεται αναφορά στις Λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, όπως και στην επιχείρηση κάθαρσης του ποδοσφαιρικού χώρου.