Στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη έχουν τεθεί μια σειρά στελεχών ,τα οποία δεν συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για τη δημιουργία νέου κόμματος. 

Τα στελέχη αυτά μπορεί δημοσίως να τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σχηματισμού στην πραγματικότητα όμως επενδύουν ακριβώς στην αποτυχία του. Στις αναλύσεις που πραγματοποιούν αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό θα παραμείνουν στην εξουσία για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη. Αυτό κατά τα ίδια στελέχη σημαίνει πως ο κύριος Τσίπρας θα εισπράξει όλη την μνημονιακή φθορά που του αναλογεί καθώς και τα μέτρα που ψήφισε τώρα είναι σκληρά, και για πρώτη φορά οι πολίτες θα πληρώσουν τον λογαριασμό της κυβέρνησης ,και το Σεπτέμβριο θα υπάρξει ανάγκη για την ψήφιση νέων επώδυνων μέτρων σε ευαίσθητους τομείς όπως οι εργασιακές σχέσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Όλα αυτά σύμφωνα με τα ίδια στελέχη θα ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, όμως εκτιμούν πως τη φθορά της κυβέρνησης δεν θα καταφέρει να εισπράξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Φώφη Γεννηματά. Έτσι προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με εντελώς φρέσκα πρόσωπα τα οποία προέρχονται από την κεντροαριστερά έχουν προχωρήσει .

Πρόκειται για στελέχη της νέας γενιάς τα οποία εμφανώς ακολουθούν μοναχικούς δρόμους σε σχέση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα εκδηλώσουν τις προθέσεις τους σε κεντρικό επίπεδο όταν ολοκληρωθεί το παζλ. Στόχος τους όχι μόνο να ¨κερδίσουν¨ τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναζητούν πεδίο έκφρασης αλλά και να αντιπαρατεθούν και μάλιστα σφοδρά με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο προεξοφλούν πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ήδη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα πυρά τους στοχεύουν με την ίδια ένταση και τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη. Τα ίδια στελέχη βρίσκονται σε πολύ καλές θέσεις ,κάτι που τους δίνει το πλεονέκτημα και να μην εισπράττουν τη φθορά και ταυτόχρονα να φτιάχνουν εξαιρετική ατζέντα επαφών και φίλων και στο εξωτερικό