Ζήτημα χρόνου, με ορίζοντα το Σεπτέμβριο, μοιάζει να είναι η δρομολόγηση του ανασχηματισμού της γαλάζιας ομάδας που συγκρότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επικράτησή του στη μάχη για τη γαλάζια ηγεσία. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, που ούτως ή άλλως είχε προειδοποιήσει ότι «άπαντες αξιολογούνται» και μάλιστα έχει προβλέψει σχετικές διατάξεις και στο νέο καταστατικό του κόμματος, εμφανίζεται προβληματισμένος από τις επιδόσεις αρκετών εκ των κοινοβουλευτικών στελεχών. Κι αν για την απουσία συνεργασίας μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος στο ζήτημα πχ του Προγράμματος οι ευθύνες, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, είναι μοιρασμένες – καθώς και η Συγγρού μοιάζει να λειτουργεί κυρίως μέσω των ομάδων που συγκροτήθηκαν υπό τον Κ. Χατζηδάκη – στα υπόλοιπα ζητήματα ο προβληματισμός περισσεύει. 

Η παρουσία του κόμματος στη Βουλή, στα μη μνημονιακά θέματα, μοιάζει υποτονική, ενώ κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για τομεάρχες που ενημερώνονται από το κόμμα προκειμένου να παρέμβουν για θέματα αρμοδιότητάς τους αντί να κινητοποιούν οι ίδιοι το γαλάζιο μηχανισμό. Εντάσεις υπάρχουν και σε διαπροσωπικό επίπεδο, ανεξαρτήτως της επάρκειας ενός εκάστου. Άλλωστε, η εκλογή Μητσοτάκη άλλαξε τις ισορροπίες στο εσωτερικό του γαλάζιου μηχανισμού, με αποτέλεσμα αρκετά στελέχη να επαναπλασσάρονται δίπλα στην ηγεσία. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι κάποιες από αυτές τις εντάσεις είναι, μάλιστα, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. 

Με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγές, αν και το διάστημα που ακολουθεί, με δεδομένο τον κύκλο κομματικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και το ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή το μεγαλύτερο διάστημα του θέρους, ενδεχομένως να αλλάξει τη μοίρα κάποιων εξ αυτών που, με βάση τα σημερινά δεδομένα, βρίσκονται ένα πόδι πριν την έξοδο.