Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιωτη Κουρουμπλή, κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεοδωρής Παπαθεοδώρου. 

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει πως συστάθηκε η Γενική Γραμματεία Υποδοχής προσφύγων, διορίστηκε Γενικός Γραμματέας ο κ. Βουδούρης άμεσα ωστόσο ακόμα δεν λειτουργεί. 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Με τον πρόσφατο νόμο 4375/16 για το προσφυγικό που κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 30/3/2016 και ψηφίστηκε την 1/4/2016, συστάθηκε Γενική Γραμματεία Υποδοχής. Αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός, με απόφαση του της 4ης Απριλίου (ΦΕΚ.183/Υ.Ο.Δ.Δ./6-4-2016), διόρισε ως Γενικό Γραμματέα τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος ενεγράφη στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου την ίδια ημέρα. Δυο μήνες μετά το διορισμό του κ. Βουδούρη, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν έχει προβεί σε καμία από τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να λειτουργήσει η νέα Γενική Γραμματεία. Ο κ. Βουδούρης αμείβεται ως Γενικός Γραμματέας χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς καν να υφίσταται Γενική Γραμματεία. Σύμφωνα με το νόμο 4375/16, ο Γενικός Γραμματέας θα ασκεί πλείστες αρμοδιότητες εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τις δομές Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας. Μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση δημιουργεί και λειτουργεί άτυπες δομές «προσωρινής» εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών ανά τη χώρα, για τις οποίες κανείς δεν είναι αρμόδιος, εφόσον δεν έχουν ακόμα ιδρυθεί παρά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Ποια η σκοπιμότητα του άμεσου διορισμού του κ. Βουδούρη εφόσον δεν ακολούθησαν οι απαιτούμενες ενέργειες για την λειτουργία της Γενικής Γραμματείας και ποιο είναι το έργο του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής μέχρι σήμερα;

2. Πότε θα λειτουργήσει η Γενική Γραμματεία και πότε θα συσταθεί η υπαγόμενη σε αυτήν Διεύθυνση Υποδοχής;

3. Υπό ποιο νομικό καθεστώς λειτουργούν οι «επίσημες» δομές φιλοξενίας προσφύγων;»