Κατά την διάρκεια της εισήγησης του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης του να σηκώσουν τα μανίκια και να στρωθούν με τα μούτρα στη δουλειά. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να τους δώσει κίνητρο έτσι ώστε να επιταχύνουν το έργο τους, αλλά και να ηρεμήσει όσους κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα εν όψει των επικείμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι στενοί συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι, κοντά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνει να είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Είτε στη ΔΕΘ, ώστε να από εκεί να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης, είτε τις μέρες κοντά στο συνέδριο, ώστε να η νέα πορεία τη κυβέρνησης να ταυτιστεί με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Φαίνεται όμως πως το σενάριο ενός αιφνίδιου ανασχηματισμού δεν έχει φύγει ποτέ από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, που θα περιλαμβάνει επιλογές που λίγοι θα φαντάζονταν.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εκτός από τους λόγους ουσίας για τους οποίους θα γίνουν, θα έχουν και συμβολικό χαρακτήρα, εκείνον της μετάβασης από την εποχή της ύφεσης, στην εποχή της «Δίκαιης Ανάπτυξης», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να αξιοποιήσει στελέχη εντός ΣΥΡΙΖΑ στον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά και ανθρώπους που προέρχονται από την κεντροαριστερά και δεν ταυτίστηκαν με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την τελευταία πενταετία. Τα κριτήρια αυτά περιορίζουν τις επιλογές του σε ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου. Όμως, σύμφωνα και κυβερνητικούς παράγοντες, η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση που πραγματοποίησε ο πρώην Πρωθυπουργός, μέσω της οποίας προανήγγειλε την επανενεργοποίηση του στη πολιτική ζωή της χώρας, ίσως δυσκολέψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει στελέχη από το περιβάλλον του.