Έναν χρόνο μετά την ανακήρυξή του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζει ότι θα πρέπει να κάνει ο προοδευτικός χώρος άλματα προς τα εμπρός. 

Δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου με αφορμή τον ένα χρόνο από την εκλογή του στην θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς που σηματοδότησε την ανανέωση και επανεκκίνηση, συνέδριο στο οποίο εκλέχθηκα Πρόεδρος του κόμματος. Γυρίζοντας σελίδα αποκτήσαμε ξανά διακριτό πολιτικό στίγμα, συμμετείχαμε σε ευρύτερες συνεργασίες, δεν μετρήσαμε το κομματικό κόστος, προσπαθήσαμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Είναι η πρώτη φορά που ελάχιστους μήνες μετά έγιναν πράξη οι διακηρύξεις μας. Η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς ήταν ένα μεγάλο βήμα. Προχωρήσαμε στην «Δημοκρατική Συμπαράταξη» με την διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των χώρων. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό. Δείξαμε τον δρόμο το καλοκαίρι όταν έγινε το πρώτο βήμα προς τα εμπρός. Στη συνέχεια έγιναν και άλλα βήματα όπως η Συνδιάσκεψη με στόχο την προγραμματική εμβάθυνση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. 

Βεβαίως αρκετές φορές τα βήματα είναι σημειωτόν και δεν έχουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα που θα θέλαμε. Τα πρώτα βήματα επίσης δεν είναι αρκετά αν δεν ακολουθήσουν τα επόμενα. Σήμερα, η συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες δυνάμεις, είναι μία πολύ θετική εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη της δημόσια εκδήλωση ελπίζω να αποτελέσει το έναυσμα για την επίτευξη του στόχου της, την παράδοση στα κόμματα ενός κοινού πορίσματος προγραμματικών θέσεων. Στη συνέχεια απαιτείται η λήψη αποφάσεων από τα κόμματα, χωρίς περιχαρακώσεις, παραγοντισμούς, αμφισημίες και ταλαντεύσεις. Για έναν ισχυρό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Για την αλλαγή των συσχετισμών. Η ιστορία δεν θα μας περιμένει. Ας κάνει ο καθένας ένα βήμα πίσω για να κάνει ο προοδευτικός χώρος άλματα προς τα εμπρός.