current views are: 12

6 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση11:57

Πρόκληση από τους Αλβανούς: Τσάμηδες αποδοκίμασαν τον Κοτζιά στα Τίρανα (Βίντεο)

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα.

Δημοσίευση 11:57’

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», τσάμηδες διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο του κ. Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παραμένουν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα καθώς η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό την «θερμή υποδοχή» στον Έλληνα ΥΠΕΞ που ανταποδίδει την επίσκεψη του κ. Μπουσατι στην Αθήνα, ήταν σύμφωνα με το δημοσίευμα το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του κ. Εντι Ράμα με υφυπουργούς. Της συγκέντρωσης και πορείας μάλιστα ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος αυτού Στετιμ Ιντρίζι, που κατέχει από πλευράς κυβερνητικού συνασπισμού θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.

Κάποιες πληροφορίες, τις οποίες διέψευδαν κύκλοι της ελληνικής αποστολής, ανέφεραν ότι η αλβανική πλευρά πρότεινε να εισέλθει η ελληνική αντιπροσωπεία στο κτίριο από διπλανή πόρτα, συνάντησε όμως την κατηγορηματική άρνηση του κ. Κοτζιά.

Το κλίμα της επίσκεψης είχαν δυναμιτίσει δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων ο οποίος ήγειρε ευθέως θέμα τσάμικου λέγοντας μάλιστα πως αυτό θα τεθεί κατά τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά στην επίσκεψη του κ.Κοτζια.

Σκληρή υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας που με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ απαίτησε απο την αλβανική ηγεσία «πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας» καθώς επίσης και «των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», καλώντας τα Τίρανα να μην ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα και να μην διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.

Και ενώ η Αθήνα επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους ώστε οι συζητήσεις να διεξαχθούν σε καλή ατμόσφαιρα, ήρθαν τα πρωϊνά γεγονότα να σκιάσουν την επίσκεψη με την ελληνική πλευρά πάντως να αντιμετωπίζει, μέχρι στιγμής, με ψυχραιμία ​το ζήτημα.


σχετικα αρθρα