«Γκαζώνει» η κυβέρνηση με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, παρότι δεν είναι από αυτά που θα χαρακτήριζε κανείς ως υπερεπείγον. Εν τούτοις η πλειοψηφία θέλει διακαώς να αφήσει το στίγμα της διακυβέρνησής της και στο θεσμικό, αυτό που στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «ριζοσπαστικό αποτύπωμα».

Για το λόγο αυτό, όπως πρώτο σας ενημέρωσε το newpost.gr, ο πρωθυπουργός Τσίπρας προσανατολίζεται να καταθέσει στον ελληνικό λαό την πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου, που είναι η ημέρα αποκατάστασης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να τιμηθεί ουσιαστικά η Δημοκρατία μας, αντί της συνηθισμένης γιορτής στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο χρόνος δεν είναι πολύς και ήδη έχουν επιλεγεί τα πολιτικά στελέχη που θα σηκώσουν το βάρος. Ο υπουργός Εργασίας και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής που πέρασαν χθες άλλωστε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μαζί τους και ο έτερος συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ενδεχομένως και άλλοι συνταγματολόγοι...

Με το μυαλό, λοιπόν, στο «ριζοσπαστικό αποτύπωμα», η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και οι αλλαγές στη βουλευτική ασυλία είναι δύο ζητήματα, στα οποία αναμένεται να υπάρξει ομοφωνία.

Επίσης: στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει προτάσεις για κυβερνητική θητεία τεσσάρων ετών. Τούτο σημαίνει ότι στην περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση που θα προέρχεται από αυτές, δεν θα έχει μπροστά της ολόκληρη 4ετία, αλλά τον εναπομείναντα χρόνο, αν αφαιρέσει κανείς το διάστημα που κυβέρνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στον πυρήνα της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος είναι όμως η δημιουργία ενός πολιτικού συστήματος με χαρακτηριστικά άμεσης δημοκρατίας. Καθόλου τυχαία, τα συνθήματα που έχουν επιλεγεί, είναι: «Σύνταγμα των πολιτών και όχι των πολιτικών», επίσης «Ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα».

Τούτων δοθέντων, θα προτείνεται το δικαίωμα στο δημοψήφισμα, αλλά και η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Παρότι παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ (και ο ΣΥΝ παλαιότερα) τάσσεται υπέρ της έμμεσης εκλογής (από τη Βουλή δηλαδή), σε ανύποπτο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανοίξει τη συζήτηση για την εκλογή του ΠτΔ από το λαό.

Άλλωστε, το πολιτικό σύστημα θα έχει ανάγκη από έναν, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο βαθμό που στην πρόταση συμπεριληφθεί και η πρόταση για απλή αναλογική. Πρόταση στην οποία έχει καταλήξει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός.

Οι πολίτες έχουν πλέον την κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, και άρα, από την άποψη αυτή, η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν εγείρει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε παλαιότερα. Αντιθέτως, η συμμετοχή μικρότερων κομμάτων μέσα στην κυβέρνηση μάλλον εκλαμβάνεται ως εξισορροπητικός παράγοντας.

Η πρόταση, συν τοις άλλοις, για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στις «ρίζες» του, ενώ του δίνει τη δυνατότητα να περηφανευτεί ότι τήρησε μία από τις βασικές δεσμεύσεις του. Η πρόταση για απλή αναλογική έχει και ένα ακόμη πλεονέκτημα: ότι μόνο αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει η αιτία για τη σύμπηξη μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Με το δεδομένο αυτό -και αφού η ΝΔ είναι αντίθετη φυσικά- μπορούν να συγκεντρωθούν τα 2/3 των βουλευτικών εδρών, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του υπό ψήφιση εκλογικού νόμου από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.