Την αναγγελία για τις προτάσεις της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δημοψήφισμα έκανε σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας ότι σε σχέση με το Ελληνικό η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. 

Όπως τόνισε:

Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες.

Συμπλήρωσε, δε, ότι αν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, δεν θα γίνει πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού.

Σύμφωνα με την ίδια:

Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει την εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται να την καταργήσει. Και θα τα καταφέρουμε όπως καταφέραμε να απορρίψουμε άλλες δεσμεύσεις.

Όπως συμπλήρωσε, ''η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στα πρότυπα του ευρωπαϊκού μοντέλου. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει ανοιχτά θέση για τις ομαδικές απολύσεις και το Lock out''. 

Σε σχέση με το Ελληνικό τόνισε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και η επιδίωξη είναι να υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στην συμφωνία μέχρι την τελική υπογραφή στις 16 Νοεμβρίου του 2016.

''Η υπογραφή του μνημόνιου κατανόησης δεν σημαίνει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων'', τόνισε η κ. εκπρόσωπος.

Για το θέμα δήλωσε η κ. Γεροβασίλη:

Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν ήδη διευθετηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, αναμένεται, εντός της ημέρας, η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους αναδόχους του. Στο μνημόνιο κατανόησης θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει, στην πορεία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης. Όπως είναι γνωστό, χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου 2106.  Επιδίωξη των διαπραγματεύσεων αυτών είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως: 

Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου.

Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών. 

Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης.

Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις. 

Η δεύτερη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σχετίζεται με αλλαγές στην δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχει ήδη διευθετηθεί. 

Σχετικά με αναθεώρηση συντάγματος η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε η πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση έχει πρόθεση για διάλογο που θα φέρει εις βάθος αλλαγές. 

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα.  Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής. 

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία.