current views are: 6

7 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση15:04

Ανδρουλάκης: Εθνική αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός των θεσμών

Υπέρ της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δημοσίευση 15:04’

Υπέρ της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Υπέρ της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «πρέπει να γίνει σοβαρός δημόσιος διάλογος και να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να προχωρήσουν αυτές οι θεσμικές αλλαγές. Είμαι πολύ θετικός, στο να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, με έναν πιο αναλογικό εκλογικό νόμο, με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, με αυστηρό έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων για να ξέρουμε που πάνε τα χρήματα του ελληνικού λαού».

«Αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα για να έχουμε μια καλύτερη λειτουργία ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Η χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα. Μετά από τόσα τερατώδη ψέματα που έχουν ακουστεί και δημαγωγίες, δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο και κάνουν πολύ σημαντική την ύπαρξη θεσμικών αλλαγών που θα λειτουργήσουν ως ρήτρα για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος με την ευθύνη να βαραίνει τόσο την σημερινή όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Θα ήμουν πολύ θετικός αν υπάρξει σοβαρός πολιτικός διάλογος. Να μην αποτελέσουν οι αλλαγές προϊόν τυφλής σύγκρουσης και επικοινωνιακών χειρισμών», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για τα εργασιακά, ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν ομαδικές απολύσεις. Μπορούμε όμως να δούμε τον εξορθολογισμό στον συνδικαλιστικό νόμο. Να δούμε τις συνδικαλιστικές ελίτ που δεν έχουν σχέση με τις δυνάμεις των εργαζομένων. Να γίνει διάλογος. Όχι με λογική τύπου άσπρου – μαύρου».

Για την Κεντροαριστερά, τις διεργασίες και τις συζητήσεις για ενιαία πορεία όλων των δυνάμεων του χώρου, ο κ. Ανδρουλάκης είπε:

Οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης θα δώσουν χώρο για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού φορέα τα επόμενα χρόνια. Τα κόμματα τα φτιάχνουν οι κοινωνικές συνθήκες. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν οι κοινωνικές συνθήκες που θα δώσουν το έδαφος για να γίνει μια μεγάλη σοσιαλδημοκρατική παράταξη, η οποία θα σηκώσει το βάρος των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων και των θεσμικών ελλείψεων στην κοινωνία.

«Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν τα πρόσωπα, τα οποία χωρίς προσωπικές ματαιοδοξίες και με πάθος για αγώνα στη βάση της κοινωνίας να μετατρέψουν την αναγκαιότητα σε πράξη», ανέφερε και πρόσθεσε:

Και τα πρόσωπα θα βρεθούν και η προσπάθεια θα γίνει. Το θέμα είναι να γίνει με άλλους όρους από εκείνους που απέτυχαν μέχρι σήμερα και αποδόμησαν ένα μεγάλο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Για το αν θα πρέπει να δοθεί ο χώρος σε νεότερα στελέχη να ηγηθούν της προσπάθειας:

«Αυτό δε θα το επιλέξουμε ούτε θα το κάνουμε με μια θεσμική ρύθμιση. Όπως η κοινωνία αποφάσισε ένα κόμμα από το 3% να το φτάσει στο 36% και να αναδείξει νέα πρόσωπα είτε μικρότερης είτε μεγαλύτερης ηλικίας, έτσι θα γίνει και μια νέα προσπάθεια. Η κοινωνία είναι αυτή που θα επιλέξει», είπε και κατέληξε:

Η αισιοδοξία δεν έχει να κάνει μόνο με δεδομένα. Έχει να κάνει και με μια εσωτερική ανάγκη. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει για τη χώρα, ότι πρέπει να υπάρξει ένα τέτοιο προγραμματικό πρόταγμα. Η γενιά μας έχει ανάγκη να ακουμπήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο.


σχετικα αρθρα