Έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και χιούμορ στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσαν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος μέσα σε έναν χρόνο, για τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση.

Καληνύχτα, Όλγα...

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία και πως αυτό κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό στην πρώτη τους συνάντηση τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και γι' αυτό πρότεινε να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία.

«Μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε μια άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αγαπητή Όλγα, καληνύχτα», έγραψε ο Νικήτας Κακλαμάνης στο Twitter, απευθυνόμενος στην κυβερνητική εκπρόσωπο,  κάνοντας λόγο για "κυβέρνηση εν τρικυμία"."Πριν προτείνετε δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος, διαβάστε άρθρο 110 του ισχύοντος" έγραψε χαρακτηριστικά:

Παραλληλισμοί με... δικτατορίες από Βενιζέλο

Ιδιαιτέρως αιχμηρή ήταν η ανάρτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγου, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέφερε ότι "συνταγματικές αλλαγές με «διαβούλευση» και «δημοψήφισμα» επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973", αναλύοντας επιστημονικά τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

 

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πυροτέχνημα για αντιπερισπασμό

αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκλογικός Νόμος είναι δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο όμως και τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, αλλά και την γενικότερη πορεία της χώρας και της κοινωνίας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισημαίνοντας ότι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη επεξεργασθεί τις προτάσεις της για τα μείζονα αυτά ζητήματα, και θα τις παρουσιάσουν με σοβαρότητα και ευθύνη και στις θεσμικές διαδικασίες.

"Καλούμε όμως την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τουλάχιστον το μείζον αυτό θέμα με την δέουσα σοβαρότητα, και όχι να το χρησιμοποιεί ως «πυροτέχνημα», για αντιπερισπασμό, και εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων" καταλήγει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Παπαθεοδώρου: Συνταγματικές γραφικότητες από Γεροβασίλη

"Οι γραφικότητες και η ασχετοσύνη δεν έχουν τέλος για την Κυβέρνηση όταν δεν χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά κόλπα. Δεν υπάρχει στο Σύνταγμα μας παράλληλη διαδικασία αναθεώρησης μέσω δημοψηφίσματος. Η διαδικασία αναθεώρησης σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος προβλέπεται σε δύο βουλές με παρεμβολή εκλογών. Τα υπόλοιπα περί δημοψηφίσματος είναι οι «συνταγματικές» γραφικότητες της κας Γεροβασίλη, συντήρηση των μύθων που πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ ή απλά άγνοια των νόμων του Συντάγματος και της πραγματικότητας. Περιμένουμε να ανακαλέσει" διαμηνύει ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπαθεοδώρου, επικαλούμενος επίσης το άρθρο 110 του Σ.

Ένωση Κεντρώων: Ναι στην απλή αναλογική, έλεγχος από περισσότερα κόμματα

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει ότι "είναι υπέρ της απλής αναλογικής γιατί μόνο έτσι ευνοούνται οι κυβερνήσεις συνεργασιών ώστε να βαθύνει και να πλατύνει η δημοκρατία". Επισημαίνει, ωστόσο, ότι "με θριαμβολογίες, εγωισμούς και υπερηφάνειες φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Οφείλουμε να ελέγχεται το κυβερνητικό έργο από περισσότερα κόμματα. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και φωστήρες που από μόνοι τους θα σώσουν τον τόπο. Ας μην γελιόμαστε".

Ποτάμι: Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης

Το Ποτάμι τονίζει ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο εκλογικό νόμο και από ένα νέο Σύνταγμα, αλλά εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

"Ηκυβέρνηση και τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, όπως ήδη έχει κάνει το Ποτάμι. Και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ειδικά η κυβέρνηση πρέπει να πει άμεσα και ξεκάθαρα τι πρεσβεύει. Και να μην χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα ως παραβάν της αποτυχημένης της πολιτικής.