Την ατζέντα της ΝΔ στην πολιτική επικαιρότητα έχει στόχο να θέτει στο επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για τη στάση που κράτησε το κόμμα του στο θέμα με τις offshore. Ο ίδιος προκειμένου η συζήτηση να προχωρήσει παρακάτω δήλωσε ότι άκουσε την κριτική και ανέλαβε την ευθύνη, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν πρέπει να επισκιάσει την ουσία.

Όλα αυτά συζητήθηκαν με τους στενούς συνεργάτες του μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τον ίδιο να τονίζει ότι η χώρα λόγω των τραγικών κυβερνητικών χειρισμών, έχει μπει σε ένα καθεστώς ιδιότυπης καραντίνας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως το πρόβλημα της χώρας μετατίθεται για το μέλλον συνειδητά και λόγω του Brexit, αλλά και άλλων προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει με ένταση να ζητά εκλογές στη λογική του ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης, ενώ θα χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό, τον οποίο χθες αποκάλεσε «ψεύτη». Μάλιστα θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει στο επόμενο διάστημα να ανοίξει θέματα και για να κερδίζει χρόνο, αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση από τις πραγματικές εξελίξεις, αλλά και για να προλάβει τις εξελίξεις.

Ένα από αυτά είναι και η συνταγματική αναθεώρηση την οποία ξεκίνησε χθες ο κ. Τσίπρας, με τη σύσκεψη που έκανε στο Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση έπαιρνε προθεσμία 24 ωρών για να κλείσει τα προαπαιτούμενα και να λάβει τη δόση. Στελέχη της Συγγρού υπενθύμιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη στα χέρια του το προσχέδιο με τις γαλάζιες προτάσεις για το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, που του παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος Συντονιστής Κώστας Τασούλας.

Μάλιστα, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του στο newpost.gr, οι κύριες γραμμές του προσχεδίου έχουν ήδη παρουσιαστεί από τον κ. Μητσοτάκη στις 28 Μαρτίου 2016 σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και σε ειδική εκδήλωση στο πρόσφατο 10ο Συνέδριο του κόμματος. Ανάμεσα σε αυτές, η ΝΔ προτείνει:

  • Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητεία της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας για προσχηματικούς πολιτικούς ελιγμούς που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
  • Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων - κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
  • Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
  • Αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας. 
  • Ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
  • Κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση γιατί βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, ενώ σχετικά με το εκλογικό σύστημα τάσσεται κατά της απλής αναλογικής, πιστεύει στην ενισχυμένη αναλογική και πως κόμματα που ξεπερνούν συγκεκριμένο ποσοστό πρέπει να κυβερνούν αυτοδύναμα.

Παράλληλα απορρίπτει το 2%, ως ποσοστό εισόδου στη Βουλή, καθώς όπως λέει «δεν μπορείς να δίνεις bonus σε κάποιους που εκδηλώνουν πρόθεση συνεργασίας».