Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη ξέσπασε σήμερα με αφορμή τη στελέχωση δομών για τους πρόσφυγες με προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε στην ανάγκη δημιουργίας δομών φιλοξενίας προσφύγων, κατήγγειλε τον αποκλεισμό της Στερεάς Ελλάδος από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη στελέχωση των δομών υποστήριξης των προσφύγων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, επισημαίνει ότι «προφανώς κάποιοι δεν εκτιμούν ούτε τη συγκινητική ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών ούτε τις προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε για να στηρίξουμε μια εθνική υπόθεση, πέρα και πανω απο τα κόμματα και τις σκοπιμότητες τους» και χαρακτηρίζει αδικία, από τις 2.297 προσλήψεις ανέργων, να αποκλειστεί η Στερεά Ελλάδα όπου έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Απαντώντας η αναπλ. υπουργός έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση και μελόδραμα» από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε πρώτη φάση στα εν λόγω κέντρα θα προσληφθούν 150 άτομα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή της αναφέρει:

Σε πρώτη φάση το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών/Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους Δήμους των περιοχών θα υλοποιήσει πρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης που αφορά  2.500 θέσεις εργασίας για ανέργους που θα στελεχώσουν  άμεσα Hot spots, Κέντρα Φιλοξενίας και δομές υποστήριξης των  προσφύγων.

«Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λειτουργούν τρία (3) κέντρα φιλοξενίας, δύο (2) στις Θερμοπύλες, το ένα τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες και ένα (1) στη Ριτσώνα. Βάσει των αναγκών, όπως εκείνες καταγράφηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στα εν λόγω κέντρα σε πρώτη φάση θα προσληφθούν συνολικά 150 άτομα», διευκρινίζει η κυρία Αντωνοπούλου και προσθέτει:

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει την πρόσληψη επιπλέον 2.500 ανέργων με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις δομές υποστήριξης των προσφύγων.

«Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός των δομών υποστήριξης των προσφύγων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αναληθώς ισχυρίζεται ο κ. Μπακογιάννης. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, παρότι υποστηρίζει ότι το προσφυγικό είναι εθνική υπόθεση πάνω από κόμματα και σκοπιμότητες, η δήλωση του αποδεικνύει το αντίθετο, ακολουθώντας πιστά την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ που συνδυάζει το μελόδραμα και την παραπληροφόρηση», καταλήγει η αναπληρώτρια υπουργός.   

Ο περιφερειάρχης επανήλθε με μια ακόμα πιο αιχμηρή ανακοίνωση μέσω Facebook όπου μεταξύ άλλων ρίχνει το γάντι στην υπουργό να επισκεφθεί τα κέντρα φιλοξενίας και όπου επισημαίνει πως μέσω δελτίου Τύπου και εκ των υστέρων ενημερώνεται για τις προσλήψεις.

Αναλυτικά η απάντηση του Κ. Μπακογιάννη:

«Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Αντωνοπούλου είχε την "ευαισθησία" να απαντήσει στην ανάρτηση μου στο facebook με Δελτίο Τύπου, κατηγορώντας με για αναλήθειες και χαρακτηρίζοντας μάλιστα όσα έγραψα μελοδραματικά!
Αγαπητή κυρία Αντωνοπούλου,

1. Προφανώς μας χρεώνετε στην αντιπολίτευση, γιατί τρέξαμε μόνοι μας να ανοίξουμε δυο ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες, το πρώτο μάλιστα σε μερικές ώρες! Δηλαδή έτσι θέλαμε να ρίξουμε την κυβέρνηση;

2. Το δικό μου κυρία Αντωνοπούλου μπορεί να είναι μελόδραμα, το γεγονός ότι ενημερωνόμαστε ΤΩΡΑ ότι θα προσλάβετε 150 άτομα, χωρίς να μας πείτε από που και πότε και μάλιστα με Δελτίο Τύπου, είναι το μελόδραμα ή το δράμα σας;

Και 3. Γιατί δεν παραδειγματίζεστε από τον συνάδελφο σας κ.Μουζάλα, ο οποίος αναζητά πάντα κοινές λύσεις για ένα κοινό πρόβλημα; Τόσο δύσκολο είναι επιτέλους;

Είστε ευπρόσδεκτη να επισκεφθείτε τη Στερεά Ελλάδα για να σας ξεναγήσω στα κέντρα φιλοξενίας μας και να αντιληφθείτε πλήρως το πρόβλημα.

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπακογιάννης»