Αρχές Ιουλίου, και πάντως πριν την προγραμματισμένη παρουσίαση των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα για το Σύνταγμα, προγραμματίζει η Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει τις δικές της θέσεις για το νέο συνταγματικό χάρτη.

Η Ν.Δ. κινείται με την υποψία, στα όρια της βεβαιότητας, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συζήτηση για το Σύνταγμα προκειμένου να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη και να ανατρέψει το βαρύ για την ίδια κλίμα. Οι αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος επί των συνταγματικών αλλαγών – κάτι που δεν προβλέπεται στο ίδιο το Σύνταγμα – ενίσχυσε τον προβληματισμό στο γαλάζιο στρατόπεδο για τις επιδιώξεις του Μαξίμου. Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται αποφασισμένοι να διαχειριστούν με απόλυτη θεσμική συνέπεια το κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε θέσει το θέμα κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ως Πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Πρωθυπουργό, στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια κάλεσε δημοσίως τον κ. Τσίπρα σε μία πολιτική συμφωνία των δύο κομμάτων προκειμένου να ψηφιστούν από κοινού οι προς αναθεώρηση διατάξεις και η όποια επόμενη κυβέρνηση να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού σχετικά με το περιεχόμενο που θα έχουν τα νέα άρθρα του Συντάγματος. Την πρόταση αυτή αναμένεται να επαναλάβει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας έτσι να ακυρώσει την όποια επικοινωνιακή τακτική του κ. Τσίπρα αλλά και να καταστήσει το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος μέρος του διακυβεύματος των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

5ετής θητεία για τη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, η δέσμη προτάσεων της Ν.Δ. θα περιλαμβάνει σειρά τομών, όπως επί παραδείγματι η αύξηση της θητείας της Βουλής στα πέντε χρόνια αλλά και η αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση πρόωρων εκλογών, ωστόσο δεν θα χαρακτηρίζεται ούτε από νεωτερισμούς (δεν θεωρείται νεωτερισμός η πρόβλεψη ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων) ούτε βέβαια και από διάθεση εντυπωσιασμού. Έτσι, βάσει των όσων έχουν μέχρι τώρα συζητηθεί υπό το συντονισμό του αρμόδιου Κ. Τασούλα, δεν προβλέπουν εκλογή Προέδρου της Βουλής από το λαό, ούτε βέβαια συνταγματική μείωση του αριθμού των βουλευτών, καθώς ούτως ή άλλως ακόμη και σήμερα μπορεί αυτό να γίνει με απλό νόμο.