Από την στιγμή που -έστω και με καθυστέρηση- η αξιολόγηση φαίνεται πως ολοκληρώθηκε, από το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται να φορτσάρουν για τα επόμενα βήματα τους. Τόσο για τα (σχετικά) μικρά, όσο και τα μεγαλεπίβολα.

Πλέον, στην κυβέρνηση αναμένουν το θετικό σήμα του eurogroup, ώστε ο ESM να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης,που στην πραγματικότητα θα ξεκλειδώσει και τη συμμετοχή της χώρας στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ.

Από εδώ και στο εξής, ο βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι σε πρώτη φάση να προωθηθούν -αρχή γενομένης από τον αναπτυξιακό νόμο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή- τα νομοσχέδια που βρίσκονται κλειδωμένα εδώ και έξι μήνες στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όταν ξεκινήσει η νομοθετική δουλειά της κυβέρνησης, τότε θα γίνει και το πρώτο βήμα για την αλλαγή του κλίματος.

Το μεγάλο όμως στοίχημα για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι άλλο παρά οι θεσμικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει. Η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και αν για τον εκλογικό νόμο -τον οποίο επεξεργάζεται εδώ και καιρό ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής- τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα, για τη συνταγματική αναθεώρηση όλα είναι ακόμη ανοιχτά. Προς το παρόν, στο Μαξίμου δέχονται μόνο προτάσεις και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες 40 μέρες, καθώς ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να παρουσιάσει την τελική κυβερνητική πρόταση στις 24 Ιουλίου.

Παράλληλα, στο Μαξίμου προετοιμάζονται και για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των τροϊκανών για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά τους, εμφανίζουν το ΔΝΤ να ζητάει αίμα. Πάντως, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν τα συνδικάτα, τα οποία και έχουν αναγάγει τα εργασιακά σε αιτία πολέμου. Έναν πόλεμο που η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει.