Την ανάγκη για ύπαρξη ενός διαφορετικού μίγματος πολιτικής ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την, πως με τη στρατηγική της θα συνεχίσει να βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση.

«Το μίγμα πολιτικής που δίνει έμφαση στους φόρους είναι πολιτική της κυβέρνησης. , όλοι προεξοφλούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, η ενεργοποίηση του κόφτη είναι δεδομένη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως πριν ένα χρόνο, από το βήμα του συνεδρίου της «Ναυτεμπορική» , είχε τονίσει πως η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης θα οδηγούσε την κυβέρνηση στο να λάβει πρόσθετα μέτρα, τονίζοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται.

«Σήμερα, γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για την πραγματική οικονομία: 21 δισ. ευρώ σε απώλεια ΑΕΠ. Στα τέλη του '14 όλοι προέβλεπαν ότι η οικονομία θα είχε ανάπτυξη. Το '15 ήταν μία υφεσιακή χρονιά και το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και για το '16 είπε, προσδιορίζοντας το κόστος σε 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε νοικοκυριό. «Αυτό είναι το τίμημα από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από μόνη της δεν είναι αρκετή, καθώς το μίγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση είναι υφεσιακό. Δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων και στον περιορισμό των δαπανών» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ο δρόμος της μείωσης των κρατικών δαπανών με αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε και στον 13ο – 14ο μισθό λέγοντας πως:

«Κανείς δεν μιλά σήμερα για περαιτέρω μείωση του κόστους της μισθοδοσίας. Είναι άκαιρη η συζήτηση για μείωση 13-14ουμισθού. Οι έμμεσοι φόροι πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους».

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που κατά βάθος αντιπαλεύεται την επιχειρηματικότητα. Θα πρέπει κανείς να έχει πλήρη άγνοια της πολιτικής πραγματικότητας για να μην διαγνώσει το σύνδρομο του ιανού. Ενα πρόσωπο του μιλά για μεταρρυθμίσεις και ένα άλλο πρόσωπο που κάνει ότι μπορεί για να μην προχωρήσουν.

«Χθες η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για το Ελληνικό. Έπρεπε αυτή η συμφωνία να υπογραφεί την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των πιστωτών για να εκταμιευθεί η δόση; Αν υιοθετηθεί η γραμμή του τραβάτε με και ας κλαίω τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν χτίζονται συνθήκες εμπιστοσύνης», τόνισε.

Ενώ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως:

«Με αυτή την κυβέρνηση χάνεται μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία. Το μεγάλο δυναμικό δεν μπορεί να ξεκλειδωθεί και για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής, ώστε μια άλλη κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αν κάτι καλό προέκυψε από αυτή την κρίση είναι ότι με τον τρόπο της αφύπνισε επιχειρηματικές δυνάμεις, από την ραστώνη της κρατικοδίαιτης σιγουριάς. Επιχειρήσεις απέκτησαν δεξιότητες και ικανότητες που τις έκαναν πολύ πιο ανταγωνιστικές. Νέο μεταρρυθμιστικό κύμα που θα μπορεί να συσπειρώσει. Και αυτό το νέο κύμα εκφράζει σήμερα η ΝΔ».

Πρόσθεσε πως «Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει δικαιοσύνη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε τέτοια κυβέρνηση σήμερα αλλά θα την αποκτήσουμε σύντομα», κατέληξε.