Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις περι δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.  

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το Ακραίως και τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, είπε πως «δεν εννοούσα σε καμία περίπτωση συνταγματική παράκαμψη για την αναθεώρηση του Συντάγματος». 

«Δεν έχει συζητηθεί το δημοψήφισμα δεν έχει αποφασιστεί αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτό που θορύβησε είναι ο φόβος του παλαιού πολιτικού συστήματος», είπε.   

«Στη συζήτηση αυτή θα εμπλακούν τα πολιτικά κόμματα αλλά και ο ελληνικός λαός. Όλες οι ιδέες που διευρύνουν θα συζητηθούν με όλους τους τρόπους. Όχι όμως με παράκαμψη της συνταγματικής διαδικασίας», πρόσθεσε.  

Δεν πανηγυρίζουμε για το Ελληνικό

Σχετικά με το Ελληνικό είπε πως «το καλοκαίρι αποδεχθήκαμε μια συμφωνία. Παλέψαμε για τους καλύτερους όρους. Μέσα σε αυτή τη συμφωνία υπήρχαν και οι όροι των ιδιωτικοποιήσεων».  

Τόνισε δε πως «κάναμε πάλι διαπραγμάτευση και οι όροι είναι κατά πολύ καλύτεροι προς όφελος του ελληνικού δημοσίου» ενώ υπογράμμισε πως «δεν πανηγύρισε κανείς για τη συμφωνία. Στις σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ η λογική ήταν τελείως διαφορετική». 

Συζητάμε την απλή αναλογική

Στη διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο θα συζητηθεί το σύστημα της απλής αναλογικής, ο τρόπος και οι λεπτομέρειές του, αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Είμαστε πάντα υπέρ της αναλογικής» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ξεκινάει, και η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις. 

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό η Όλγα Γεροβασίλη επέμεινε ότι τηρήθηκαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις όπως η μείωση των κυρίων συντάξεων. «Το ασφαλιστικό έχει σημεία που θα θέλαμε να μην υπάρχουν» αναγνώρισε, ενώ επέμεινε ότι δεν αλλάζει τίποτε στα ασφαλιστικά πέρα από όσα ψηφίστηκαν.

«Φταίει η Αριστερά τα τελευταία 40 χρόνια, είτε κυβέρνησε είτε δεν κυβέρνησε, λόγω της ιδεολογικής της ηγεμονίας;» διερωτήθηκε κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν πήραν τις αποφάσεις που έπρεπε. «Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν φρόντισε για βιώσιμο ασφαλιστικό» δήλωσε.

Γεροβασίλη: Κανένα θέμα για 13ο και 14ο μισθό

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δίνει «διαρκή αγώνα για να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια», ενώ αναφερόμενη στη συζήτηση για τα εργασιακά που θα αρχίσει το φθινόπωρο είπε: 

«Θέμα από τους δανειστές για 13ο και 14ο μισθό δεν έχει τεθεί. Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο τα εργασιακά. Γνωρίζουμε τις θέσεις του ΔΝΤ. Έχουμε κόκκινες γραμμές στα εργασιακά. Παλεύουμε για συλλογικές διαπραγματεύσεις». 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «δεν θα ψηφίσουμε το Lockout αλλά να ρωτήσετε όλη την αντιπολίτευση. Απορρίπτουμε τις ομαδικές απολύσεις».

«Τι λέει η ΝΔ για συλλογικές διαπραγματεύσεις, lock out, ομαδικές απολύσεις;» διερωτήθηκε, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί. 

Κατέληξε δε πως «είμαστε υπερ του συνδικαλισμού και λαικου κινήματος, αλλά είμαστε ενάντια στους εργατοπατέρες και ενάντια σε ένα τέτοιο σύστημα».  

Τέλος αναφορικά με τα σενάρια ανασχηματισμού είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο κλίμα στην κυβέρνηση.