Προκλητικές χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου τις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σχετικά με την μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, διατυπώνοντας παράλληλα ερώτηση στην Κομισιόν αν συμφωνεί με αυτή τη θέση, ποια μέτρα σχεδιάζει να πάρει και πότε θα τεθούν σε ισχύ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην ερώτησή του ότι το Συμβούλιο έχει αποφασίσει ήδη την επανεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία ενώ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει ότι όλοι οι νέοι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν.

Eπιπλέον, καλεί την Κομισιόν να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν συμμερίζεται τις θέσεις του κ. Κουρτς και να διευκρινίσει τι μέτρα προτίθεται να λάβει και πότε, προκειμένου να υποχρεωθούν οι χώρες μέλη, της Αυστρίας συμπεριλαμβανομένης, να εφαρμόσουν τις συμφωνίες.

Oλόκληρη η γραπτή ερώτηση έχει ως εξής: 

Ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, σε συνέντευξη του, ζήτησε να ασκηθεί σκληρότερη πολιτική από τις Βρυξέλλες στο προσφυγικό, προκρίνοντας το «αυστραλιανό μοντέλο» με μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, ταυτόχρονα με την εφαρμογή μέτρων απώθησης των προσφύγων από την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει στις 14 και 21 Σεπτεμβρίου την επανεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία. Επίσης σύμφωνα με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου [2], όλοι οι νέοι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Συμφωνεί με τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας-μέλους;

Τι μέτρα σχεδιάζει να πάρει ώστε να υποχρεωθούν οι χώρες μέλη, της Αυστρίας συμπεριλαμβανομένης, να εφαρμόσουν τις συμφωνίες;

Πότε σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα αυτά;