Λάβρη ανακοίνωση εξέδωσε το Ποτάμι για την σημερινή αντίδραση του Τουρκικού υπουργού Εξωτερικών, για την οποία αναφέρει ότι ''στρεβλώνει την πραγματικότητα''.

«Ας ανατρέξει ξανά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης κι ας αναγνώσει με προσοχή το άρθρο της που αναφέρεται στην προστασία των μειονοτήτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά σε μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη και όχι σε τουρκική», τονίζει το Ποτάμι και επισημαίνει τους «ανομολόγητους» μεν, αλλά «διάφανους» σκοπούς της τουρκικής πλευράς «με την προσπάθειά της να έχει λόγο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, που δεν καλύπτει η Συνθήκη της Λωζάνης, εμφανιζόμενη ως προστάτης των εκτός Θράκης εγκατεστημένων Μουσουλμάνων».

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «οι θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων της Θράκης δεν έχουν πάψει να βελτιώνονται διαρκώς, ουσιαστικά και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σαν αυτά που μετέρχεται η Άγκυρα απέναντι στην ελληνική ορθόδοξη μειονότητα, την οποία έχει ρημάξει με την πολιτική της εξαφάνισής της. Μάρτυρας, ο συρρικνωμένος αριθμός των 2.500 Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που χρησίμευσαν πάντα στην Τουρκία ως θερμόμετρο των σχέσεών της με την Ελλάδα».

Το Ποτάμι συνιστά στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να μη καταφεύγει σε επιθετική τακτική όταν ασκείται κριτική στις πρωτότυπες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και να προτιμήσει την έντιμη περισυλλογή για όσα δεινά αυτή έχει επιφυλάξει στην ελληνική και άλλες μειονότητες. Όσο για τη χρήση της Αγίας Σοφίας για την ανάγνωση του Κορανίου στις μέρες του Ραμαζανιού, καλεί την Άγκυρα να αναλογιστεί πόσο αλόγιστη ζημιά προκαλεί στις σχέσεις της όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τη Δύση, της οποίας περιφρονεί εμπράκτως τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα.