Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, περί «προσπάθειας υπονόμευσης της κυβέρνησης με τα "κινήματα κατσαρόλας"», αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που οργανώνονται μέσω διαδικτύου, με κεντρικό σύνθημα "Παραιτηθείτε".

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89», ο κ.Φίλης έκανε λόγο για κίνημα το οποίο βρίσκεται στο όριο της συνταγματικής ανοχής, σημειώνοντας πάντως ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια δημοκρατία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Θα υπάρχει υπονόμευση με "κινήματα κατσαρόλας". Το κίνημα "παραιτηθείτε" είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τι θέλουν ακριβώς.

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Υπουργό παιδείας. Σε σχόλιό της η Συγγορύ επισημαίνει

Ο κ. Φίλης και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αποδεχθούν ότι δικαίωμα να διαδηλώνουν στο πλαίσιο του νόμου, έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αντιλαμβάνονται, άλλωστε, ότι με την πολιτική και τη στάση τους προκαλούν τις αντιδράσεις της κοινωνίας.